Politic

Surse: Parlamentul se va reuni săptămâna viitoare pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Rămâne în analiză proiectul privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul

schedule 20 iun. 2023, 10:37

Surse: Parlamentul se va reuni săptămâna viitoare pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Rămâne în analiză proiectul privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul
Foto: ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO

Parlamentul se va reuni săptămâna viitoare pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, au precizat surse politice, potrivit Digi 24. Conform ultimelor hotărâri din prima ședință a coaliției de guvernare, premierul Marcel Ciolacu va merge mâine la Ministerul Transporturilor pentru a discuta despre perioadele de infrastructură și, mai ales, despre podul de la Brăila

Parlamentul se va reuni pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor - surse

Proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor urmează să fie adoptat, luni sau marți, săptămâna viitoare, într-o ședință comună a Senatului și Camerei Deputaților.

Aceasta a fost decizia în urma primei ședințe a actualei coaliții de guvernare. În schimb, rămâne în analiză proiectul privind interzicerea cumulului pensie cu salariu. Impactul bugetar ar fi de 500 de milioane de lei pe an. 

La ședința coaliției, reuniune desfășurată la Palatul Victoria, alături de președinții PSD și PNL au fost prezenți mai mulți lideri social-democrați și liberali. 

Conform aceleiași surse, tot săptămâna viitoare, marți sau miercuri, va fi dat un vot în Camera Deputaților, decizională, asupra proiectului de lege privind pensiile speciale, pentru îndeplinirea unui jalon asumat în acest sent prin PNRR. 

Un alt subiect discutat în cadrul coaliției a fost cel legat de numirea noului secretar general al Guvernului, funcție pentru care PNL, partid căruia îi revine acest portofoliu, îl susține pe Mircea Abrudean, fost șef al Cancelariei fostului prim-ministru al României, Nicolae Ciucă. 

Raluca Turcan, critici pe proiectul de tăiere a pensiilor speciale

Raluca Turcan, actual ministru al Culturii și fost ministru al Muncii și vicepreședinte PNL, a sugerat că actualul proiect privind pensiile speciale ar putea fi neconstituțional, dacă rămâne prevederea referitoare la pensiile din sistemul de apărare.

„Ca ministru al muncii am fost singurul care a pus bazele creării unui cadru legal CONSTITUȚIONAL de soluționare a inechităților crase între sistemul de pensii speciale și sistemul public de pensii. Mai mulți politicieni au simulat, în timp, rezolvarea acestei problem, dar real au oferit doar simulacre, soluțiile propuse fiind declarate neconstituționale.
Îmi fac datoria să prezint de ce cred că se pregătește o falsă soluționare a acestei probleme”, este prima parte a avertismentului făcut de Raluca Turcan, într-un mesaj pe Facebook.
„În varianta propusă de mine, și cred cu tărie acest lucru în continuare, pensiile din sistemul de apărare și ordine publică NU erau incluse în proiectul prin care urmăream aducerea celor șase categorii de pensii speciale mai aproape de contributivitate.
Am bazat această diferențiere pe decizii ale Curții Comatitutionale care prevăd: „pensia de serviciu pentru militari a fost instituită în vederea stimulării stabilităţii în serviciu şi a formării unei cariere în [...] rândul cadrelor militare permanente” și nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, ea constituind o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutelor speciale cărora trebuie să li se supună militarii””, mai puncta fosta ministră a Muncii.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---