Politic

Partidele au dat startul în lupta pentru putere. Ce plan au PSD și PNL pentru cele 4 alegeri din 2024

schedule 30 ian. 2024, 08:33

Partidele au dat startul în lupta pentru putere. Ce plan au PSD și PNL pentru cele 4 alegeri din 2024
Foto: ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO

Partidele au început luptele pentru putere. Alegerile europarlamentare, din luna iunie, vor fi primul test major al anului 2024. Rezultatele ar putea arăta care vor fi opțiunile de vot pentru locale, dar și pentru parlamentare și prezidențiale. PSD și PNL și-au propus să se situeze pe primul loc în opțiunile electoratului. Conform unui sondaj CURS însă, liberalii nu s-ar clasa decât pe locul trei în cursa pentru Parlamentul European. 

Planul partidelor pentru cele 4 alegeri din 2024

PSD vrea o victorie totală în acest an. Social-democrații vor să câștige toate cele patru rânduri de alegeri, iar Marcel Ciolacu a ridicat miza în partid. 

„Am promis ca nu imi fac partid dupa ce o sa ma excluda colegii mei, de obicei asa facem cu presedintii partidului”, a declarat Marcel Ciolacu, preşedintele PSD.

Pentru PSD, dorința mare ar fi funcția de șef al Statului. Ultimul lider social-democrat care a ajuns la Cotroceni a fost Ion Iliescu, în 2000. 

„Eu cred ca cine va câștiga toate cele patru rânduri de alegeri va conduce Romania 10 ani”, a declarat Paul Stănescu, secretar general al PSD.

Liderii PNL, în schimb, asigură că partidul va candida pe cont propriu, dar surse politice susțin că o alianță cu PSD nu ar fi exclusă după alegerile din iunie.

Nicolae Ciucă, președintele PNL, ar vrea, mai nou, o alianță împotriva extremismului, în condițiile în care AUR, partidul lui George Simion, este la mare apropiere de PNL în toate sondajele. 

„Avem obligaţia să ne opunem si sa oprim impreuna acest val al răului care ameninta tara noastra. Partidul pe care am onoarea sa il conduc este determinat sa fie in prima linie a bataliei cu fortele extremiste care incearca sa ne scoata din UE si NATO”, a declarat Nicolae Ciucă, preşedintele PNL. 

Dar PNL mai are o problemă. Aflate în Opoziție, USR, PMP și Forța Dreptei s-au aliat și au format Dreapta Unită, iar liderii celor trei grupuri politice vor rupe voturi de la electoratul de dreapta.

„Am un mesaj pentru Ciolacu si Ciuca: s-a terminat! Pentru voi s-a terminat, pentru noi astazi incepe. Dreapta Unita la victorie”, a declarat Cătălin Drulă, preşedintele USR.

Liberalii au propus comasarea europarlamentarelor cu alegerile pentru primari și Consilii Județene, dar Coaliția de guvernare nu a luat încă o hotărâre. Dar cum stau lucrurile la început de an?

PSD ar fi votat de 30% dintre români dacă duminica viitoare ar fi alegeri pentru Parlamentul European. Pe locul doi s-ar clasa AUR, partidul lui George Simion fiind preferat de 21% dintre alegători. PNL s-ar situa pe locul trei, cu 19%. Dreapta Unită, alianța formată de USR, PMP și Forța Dreptei, ar obține 14 procente, în timp ce UDMR ar avea 5%. 

SOS România, partidul Dianei Șoșoacă, ar convinge 4% dintre votanți, iar Partidul Umanist Social Liberal e cotat cu 3%. Potrivit sondajului CURS, 54% dintre români nu sunt de acord ca PSD și PNL să guverneze împreună și după alegeri și doar 34% ar vrea ca ambele partide să păstreze Coaliția.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---