Planul partidelor pentru cele 4 alegeri din 2024
PSD vrea o victorie totală în acest an. Social-democrații vor să câștige toate cele patru rânduri de alegeri, iar Marcel Ciolacu a ridicat miza în partid.
„Am promis ca nu imi fac partid dupa ce o sa ma excluda colegii mei, de obicei asa facem cu presedintii partidului”, a declarat Marcel Ciolacu, preşedintele PSD.
Pentru PSD, dorința mare ar fi funcția de șef al Statului. Ultimul lider social-democrat care a ajuns la Cotroceni a fost Ion Iliescu, în 2000.
„Eu cred ca cine va câștiga toate cele patru rânduri de alegeri va conduce Romania 10 ani”, a declarat Paul Stănescu, secretar general al PSD.
Liderii PNL, în schimb, asigură că partidul va candida pe cont propriu, dar surse politice susțin că o alianță cu PSD nu ar fi exclusă după alegerile din iunie.
Citește și:
Arabii vor statul de minoritate în România: loc în Parlament și drept garantat la moschei
Mai are România șanse la Schengen în acest an?
Președinta Ungariei, Katalin Novak, a demisionat. Care este motivul deciziei sale
Nicolae Ciucă, președintele PNL, ar vrea, mai nou, o alianță împotriva extremismului, în condițiile în care AUR, partidul lui George Simion, este la mare apropiere de PNL în toate sondajele.
„Avem obligaţia să ne opunem si sa oprim impreuna acest val al răului care ameninta tara noastra. Partidul pe care am onoarea sa il conduc este determinat sa fie in prima linie a bataliei cu fortele extremiste care incearca sa ne scoata din UE si NATO”, a declarat Nicolae Ciucă, preşedintele PNL.
Dar PNL mai are o problemă. Aflate în Opoziție, USR, PMP și Forța Dreptei s-au aliat și au format Dreapta Unită, iar liderii celor trei grupuri politice vor rupe voturi de la electoratul de dreapta.
„Am un mesaj pentru Ciolacu si Ciuca: s-a terminat! Pentru voi s-a terminat, pentru noi astazi incepe. Dreapta Unita la victorie”, a declarat Cătălin Drulă, preşedintele USR.
Liberalii au propus comasarea europarlamentarelor cu alegerile pentru primari și Consilii Județene, dar Coaliția de guvernare nu a luat încă o hotărâre. Dar cum stau lucrurile la început de an?
Citește și:
Ciucă, despre ieșirea UDMR de la guvernare: „E decizia fiecărui membru al Coaliției”
PSD ar fi votat de 30% dintre români dacă duminica viitoare ar fi alegeri pentru Parlamentul European. Pe locul doi s-ar clasa AUR, partidul lui George Simion fiind preferat de 21% dintre alegători. PNL s-ar situa pe locul trei, cu 19%. Dreapta Unită, alianța formată de USR, PMP și Forța Dreptei, ar obține 14 procente, în timp ce UDMR ar avea 5%.
SOS România, partidul Dianei Șoșoacă, ar convinge 4% dintre votanți, iar Partidul Umanist Social Liberal e cotat cu 3%. Potrivit sondajului CURS, 54% dintre români nu sunt de acord ca PSD și PNL să guverneze împreună și după alegeri și doar 34% ar vrea ca ambele partide să păstreze Coaliția.