Politic

Mai are România șanse la Schengen în acest an? Ce cred eurodeputații noștri

schedule 11 mai 2023, 12:04

Mai are România șanse la Schengen în acest an? Ce cred eurodeputații noștri
Foto: Mircea Moira/Shutterstock

România ar mai putea avea o nouă șansă la Schengen, în a doua jumătate a acestui an. Atunci, președinția Consiliului Uniunii Europene (UE) va fi deținută de Spania, sunt de părere eurodeputații români, care, însă, văd diferit calea de urmat până la realizarea marelui vis. Ei au adoptat poziții de la „nu există nicio strategie” pentru susținerea acestui demers, până la „să lăsăm autoritățile să lucreze în liniște”. 

Eurodeputații români, despre șansele noastre la Schengen în acest an

În opinia eurodeputatului Dacian Cioloş, din grupul Renew, „mai există o șansă, dar e mult, mult mai slabă decât a fost la începutul anului”. 

„Deja subiectul practic a dispărut de pe agenda europeană. Caută să îl întreţină România, dar cu aceiaşi oameni care au avut un eşec în urmă cu câteva luni şi n-am văzut (...) o strategie sau, hai să zic, schimbarea strategiei, dacă aceea a fost strategia pe care au aplicat-o până în ianuarie şi s-a văzut eşecul”, a declarat Cioloş la Strasbourg pentru un grup de jurnalişti români.

El a completat că nu a văzut scopul invitării ministrului de Interne austriac, Gerhard Karner, la București și a afirmat că nu știe nici măcar „dacă a fost invitat sau s-a invitat singur, ca să mai tragă o scatoalcă României și să arate acasă că e stăpân pe situație”. 

Cioloș a mai zis că, dacă proiectele-pilot inițiale la începutul lui 2023 la frontierele româno-sârbă și turco-bulgară înregistrează întârzieri, o eventuală strategie de a miza pe rezultatele acestora pentru a convinge Austria și Olanda să își schimbe poziția s-ar putea dovedi un eșec. „Pârghiile de negociere pot fi folosite mult mai abraziv”, a declarat acesta.

Pe de altă parte, el a afirmat că, din câte ştie, există discuţii între guvernele din Bulgaria şi Olanda despre posibilitatea retragerii veto-ului acestui stat în urma unei evaluări pozitive a Bulgariei în raportul UE privind statul de drept „şi atunci să rămână Austria izolată şi eventual cu presiuni politice sau cu alte mijloace să fie convinsă şi Austria”.

„România ar trebui să fie la nivel european mult mai fermă, foarte fermă şi clară, nu să blocheze Uniunea Europeană, cum fac alte state, dar până la a bloca anumite decizii există pârghii prin care să arăţi foarte clar celorlalţi că şi tu eşti un stat membru care contează şi că deciziile importante pentru tine trebuie să fie importante şi pentru ceilalţi”, a adăugat Dacian Cioloș. 

El a catalogat drept o şansă pentru România faptul că Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne, rămâne cu obiectivul personal de a o obţine până la sfârşitul mandatului o decizie favorabilă privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

„Guvernul spaniol e unul socialist, Ylva Johansson e socialistă, noi avem un partid socialist în guvern, pot fi folosite şi alte pârghii şi o mică şansă mai există, dar, din punctul meu de vedere, dacă nu se fac nişte lucruri şi dacă nu se menţine presiunea, ea se poate reduce”, a apreciat Cioloş.
„Noi când am negociat eliminarea vizelor pentru cetăţenii români în Canada, am ţinut presiune şapte-opt luni de zile, fără să se vadă neapărat în media. Am ţinut presiune pe mai multe canale până când s-a luat decizia respectivă. Deci, dacă stai doar să aştepţi, nu se întâmplă lucrul ăsta, pentru că fiecare are obiectivele lui”, a mai spus Cioloş.

Mureșan: „Să lăsăm autoritățile să lucreze în liniște”

Eurodeputatul Siegfried Mureșan din grupul PPE este de părere că nu trebuie să se speculeze pe acest dosar în momentul actual. „ (...) Inclusiv frenezia în care am intrat la finalul anului trecut, înaintea consiliului JAI din 8-9 decembrie, am văzut că nu a ajutat neapărat procesul decizional. Ce e important este ca la nivel diplomatic, la nivelul autorităţilor, dintre cele două state, România şi Austria, să se lucreze.

Se efectuează un proiect-pilot în momentul de faţă la frontiera externă a României, care va duce la un control şi mai bun, la o evidenţă şi mai bună a persoanelor, a bunurilor care intră, ies din România”, a afirmat Mureşan la Strasbourg, în cadrul unui briefing pentru jurnalişti români.

Totuși, oficialul a dat asigurări că România nu a fost niciodată sursa migrației din Austria, acuzată de ministrul de Interne în ziua în care s-a opus aderării României și Bulgariei la Schengen.

„Acele persoane nu veneau din România, nu trecuseră în număr semnificativ prin România. E clar că Austria are nevoie de o soluţionare la problema migraţiei. Repet, nu noi suntem cauza, dar suntem dispuşi să participăm prin orice putem. Ca atare, cred că trebuie să lăsăm autorităţile să lucreze în linişte şi vom vedea dacă în următoarele luni va exista o constelaţie politică favorabilă repunerii subiectului pe agendă", a pledat Siegfried Mureşan.

Întrebat despre afirmațiile lui Dacian Cioloș conform cărora nu există o strategie privind susținerea aderării României la Schengen, vicepreședintele grupului PPE din PE a răspuns că „dl Cioloş face parte dintr-un partid care este în opoziţie, ca atare este firesc să critice autorităţile atât atunci când are argumente, cât şi atunci când nu are argumente”. 

Chestionat dacă această strategie există, el a invocat, printre argumente, chiar și vizita lui Karner în București. „Ministrul de interne al Austriei a fost la Bucureşti, există contacte la nivelul autorităţilor, la nivelul miniştrilor, ministerelor, la nivel politic, diplomatic, între autorităţile de la Bucureşti şi singurul stat care până acum nu a dat acordul, Austria. Să lăsăm oamenii să lucreze şi sper să putem avea repunerea subiectului şi o decizie pozitivă cât de curând", a îndemnat Mureşan.

Cât despre perspectivele aderării la Schengen, el spune că „"preşedinţia spaniolă este un termen mai realist decât preşedinţia de dinaintea ei, dar şi un termen mai realist decât preşedinţia de după aceea, fiindcă anul următor e un an cu mai multe rânduri de alegeri în Europa, inclusiv alegerile europarlamentare”. „Ca atare, cea de-a doua parte a acestui an ar fi un moment prielnic”, a conchis eurodeputatul PNL.

Negrescu: „Să relansăm această temă în CE”

Eurodeputatul din grupul S&D Victor Negrescu a afirmat că la Consiliul JAI din iunie subiectul Schengen, probabil, nu se va afla pe ordinea de zi, deși și-ar fi dorit acest lucru, „pentru că doar aşa am putea să menţinem atenţia oficialilor europeni cu privire la extinderea spaţiului Schengen şi aderarea României".

De asemenea, a pledat el în cadrul unei întâlniri cu jurnalişti români la Strasbourg, „ar fi oportun ca şi în Consiliul European, la nivelul şefilor de stat şi de guvern, să încercăm să relansăm această tematică şi să punem presiune pe Austria, împreună cu statele care ne susţin, în aşa fel încât guvernul din Austria, care a făcut nenumărate promisiuni anterioare, să-şi revizuiască comportamentul”.

„Din nefericire, extinderea spaţiului Schengen a devenit un subiect politic extrem de important pentru partidul de dreapta de guvernământ din Austria. Este principala lor temă politică şi această tematică a fost preluată inclusiv de Partidul Popular European şi astăzi România riscă să fie prinsă la mijloc în tot ce înseamnă această retorică politică declanşată de premierul austriac (Karl Nehammer - n.r.), pentru că va fi foarte complicat pentru partidul de guvernământ din Austria şi pentru popularii europeni să fie de acord cu extinderea spaţiului Schengen, în contextul în care ei spun că există un val de refugiaţi”, a afirmat Negrescu.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---