Politic

Ultimele negocieri pentru rocada PNL - PSD. Din cei partid pleacă cei mai mulți miniștri acasă

schedule 15 mai 2023, 07:41

Ultimele negocieri pentru rocada PNL - PSD. Din cei partid pleacă cei mai mulți miniștri acasă
Foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

Sunt ultimele negocieri pentru rocada PNL - PSD la guvern de la finalul lunii. Cu două săptămâni înainte de nașterea Cabinetului Ciolacu, după schimbarea premierului liberal Nicolae Ciucă, cei mai mulți miniștri care pleacă acasă par să fie de la social-democrați. 

Se poartă ultimele negocieri pentru rocada PNL - PSD

Adrian Câciu (PSD) este unul dintre politicienii care vor elibera biroul de ministru. Finanțele vor veni pe mâna PNL, iar numele vehiculate sunt profesorul de economie de la ASE, Cosmin Marinescu, sau actualul ministru al Digitalizării, Sebastian Burduja. 

În locul lui Florin Spătaru ar urma să vină la Ministerul Economiei Mihai Tudose. Petre Daea va părăsi, cel mai probabil, guvernul, plătind pentru eșecurile legate de despăgubirile fermierilor și pentru gafele publice în lanț. În locul lui ar putea veni Florin Barbu, președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților. 

La Ministerul Muncii, în locul lui Marius Budăi, ar putea veni deputata Simona Bucura Oprescu. Pe de altă parte, sunt unele voci care spun că Budăi are șanse mari să își păstreze portofoliul. Nici la Ministerul Culturii nu sunt certitudini; coaliția de guvernare negociază dacă Lucian Romașcanu își va păstra funcția.

De asemenea, Daniel Codariu (PNL) de la Ministerul Turismului și Antreprenoriatului va pleca acasă. Un scenariu vehiculat a fost însă comasarea ministerului, adică o parte să meargă la Externe și cealaltă la Economie. Și liberalul Lucian Bode de la Interne va fi schimbat. 

Ciucă s-ar putea întoarce la Apărare și la funcția de vicepremier al României

Vor fi miniștri noi, fie pentru că cei actuali nu au excelat, fie pentru că înțelegerea a fost ca posturile să se rotească între cele două grupuri politice. Pe termen lung, se va discuta chiar de un tandem în alegeri: Nicolae Ciucă președinte și Marcel Ciolacu premier. 

Clar este că, până la finalul lunii mari, liderul PSD, Marcel Ciolacu, va deveni șeful Guvernului. După ce liderul social-democraților va fi numit premier, Nicolae Ciucă ar ar putea să își păstreze influența în Guvern. Din acest motiv ar fi cerut să se înființeze un post de vicepremier pentru el. Totodată, Nicolae Ciucă își dorește să revină la Apărare. 

„Are susținerea susținerea partidului pentru orice post își dorește”, a declarat Rareș Bogdan, vicepreședinte PNL. 

Rotativa îngreunează economia

Rotativa guvernamentală îngreunează proiectul reducerii cheltuielilor bugetare pentru încadrarea în ținta de deficit în 2023. Motivul? Măsura trebuie asumată și, ca de fiecare dată când sunt tăieri din cheltuieli, există și un cost politic pe care cineva trebuie să și-l asume. 

România are doar două posibilităţi pen­tru reducerea deficitului bugetar: să crească veniturile sau să scadă cheltuielile. Iar singura soluție viabilă este să strângă cureaua, având în vedere că traversăm o perioadă cu inflație mare, cu dobânzi ridicate, deci ar fi dificil să crească taxele. 

Proiectul de pe masa Guvernului privește înghețarea salariilor din sistemul public la nivelul anului 2022. Mai clar, vor fi oprite angajările în structurile de stat, cât și achizițiile de mașini sau interzis cumulul pensie-salariu. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---