Politic

Rotativa se va face. Surse: Marcel Ciolacu nu vrea însă să fie numit premier în mijlocul grevei profesorilor

schedule 06 iun. 2023, 08:56

Rotativa se va face. Surse: Marcel Ciolacu nu vrea însă să fie numit premier în mijlocul grevei profesorilor
Foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

În urmă cu câteva zile, președintele Klaus Iohannis a asigurat că rotativa la guvern „se va face”. „Nu există niciun fel de complicație sau problemă. Am discutat cu ei”, a completat șeful statului. Astăzi, e din ce în de mai clar că premierul Nicolae Ciucă își va da demisia vineri. Marți, coaliția de întâlnește pentru noi negocieri. Liberalii nu vor ca Ciucă să deconteze criza din Educație, în vreme ce Marcel Ciolacu nu își dorește să fie învestit premier în timpul grevei. 

Surse: Marcel Ciolacu nu vrea să fie numit premier în mijlocul grevei profesorilor

Până pe 15 iunie am putea avea un nou guvern. Săptămâna aceasta, Nicolae Ciucă va discuta cu președintele Klaus Iohannis, iar vineri își va depunde mandatul. Se vor relua și negocierile politice, iar sâmbătă Marcel Ciolacu ar putea fi desemnat de Klaus Iohannis premier, spun surse Observator.

La începutul săptămânii viitoare, vor fi audiați miniștrii din noul guvern, iar miercuri ar putea fi votat în Parlament Guvernul Ciolacu. 

Până atunci, însă, rămân multe semne de întrebare. Una dintre ele: rămâne sau nu UDMR la guvernare? PSD i-ar dori în viitorul Executiv, iar PNL râvnește la Ministerul Mediului și al Dezvoltării de la maghiari.

Nu este clar nici ce va face Nicolae Ciucă după demisie. Există două posibilități: să meargă la șefia Senatului sau să rămână vicepremier fără portofoliu în cabinetul Ciolacu. 

Iohannis: rotativa la guvern „se va face”

Președintele Klaus Iohannis a dat asigurări, joi că rotativa guvernamentală „se va face” și a subliniat că nu există „niciun fel de complicație” în interiorul coaliției de guvernare. Președintele României a fost întrebat dacă procesul va mai avea loc sau nu până la toamnă, în condițiile în care a fost deja amânat din cauza grevei profesorilor.

„Se va face (n. red. - rocada premierilor la guvern). Nu există niciun fel de complicație și problemă în interiorul coaliției și vă spun aceste lucruri fiindcă am discutat cu ei. Rotația se va produce dar toți au înțeles că nu se poate face în același timp negocierea acestei greve, care se dovedește a fi foarte dificilă din multe motive, și rotația în același timp.
Clasa politică a înțeles solicitările dascălilor, guvernul a înțeles, coaliția a înțeles. Repet, ceea ce au cerut – act normativ în Monitorul Oficial - s-a dat. Iar negocierile politice pentru rotație se vor finaliza cât de curând și se va trece la treabă”, a spus Klaus Iohannis, de la summit-ul CPE din Republica Moldova. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---