Politic

Ciolacu, vizită oficială în Kiev. Dezvoltarea infrastructurii transfrontaliere, colaborarea economică şi securitatea regională, pe agenda de lucru

schedule 18 oct. 2023, 08:03

Ciolacu, vizită oficială în Kiev. Dezvoltarea infrastructurii transfrontaliere, colaborarea economică şi securitatea regională, pe agenda de lucru
Foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

Proaspăt întors din Israel, premierul Marcel Ciolacu este astăzi într-o vizită oficială în Kiev, unde se întâlnește cu omologul său ucrainean. Dezvoltarea infrastructurii transfrontaliere, colaborarea economică şi securitatea regională sunt câteva dintre subiectele de pe agența de lucru a celor doi prim-ministri. 

Marcel Ciolacu face o vizită oficială la Kiev

În cadrul întâlnirii, vor fi puse la punct ultimele detalii cu privire la acordul cerealelor. Mai clar, se dorește dublarea tranzitului de cereale ucrainene prin România, de la două milioane de tone pe lună la patru milioane de tone pe lună.

Vor exista și investiții pe rutele de transport, dar și în Portul Constanța. O altă temă de discuție este deschiderea unui nou punct de frontieră între România și Ucraina, la Sighetul Marmației. Totodată, Marcel Ciolacu vrea drepturi și facilități pentru minoritatea română din Ucraina.

„Am ajuns la un compromis şi în ceea ce priveşte minorităţile. (...) Cu certitudine de la Kiev o să fac un anunţ şi eu, şi prim-ministrul Ucrainei, fiindcă drepturile minorităţilor trebuie să fie în oglindă. Ce facilităţi şi ce drepturi au ucrainenii pe teritoriul României, aceleaşi drepturi le vrem şi noi în Ucraina. Şi plus că sunt foarte mulţi români, de etnie română, care participă la războiul din Ucraina", a spus Marcel Ciolacu, la Prima News, duminică seară. 

El a confirmat că s-a găsit înţelegere la partea ucraineană şi că în acest moment sunt drafturi pregătite pentru unele „modificări legislative".

„În oglindă aceleaşi drepturi care sunt în România trebuie să fie şi pe teritoriul Ucrainei, în ceea ce priveşte minorităţile. Mai mult, limba moldovenească să nu mai existe, fiindcă ea n-a existat niciodată. Este o invenţie a Federaţiei Ruse, mai ales pentru Basarabia, pentru cetăţenii români de pe teritoriul Basarabiei, ca să nu se mai numească români, să se numească moldoveni", a arătat Ciolacu.

În ceea ce privește drepturile religioase ale românilor din Ucraina, premierul a menţionat că există un dialog şi pe acest subiect.

„Am avut şi această abordare, a preluat consilierul de stat domnul Olinici (Ciprian Olinici - secretar de stat pentru Culte). Are un dialog din acest moment şi cu partea ucraineană. Acolo s-a rupt biserica de Patriarhia din Rusia. E un lucru mult mai complex, dar încercăm să le aşezăm", a transmis Marcel Ciolacu.

Delegația română va avea întâlniri, pe tot parcursul zilei, cu oficialii ucraineni, cât și o ședință comună de Guvern. Din delegația României fac parte mai mulți miniștri: de Interne, ai Apărării, ai Economiei, ai Sănătăţii şi de asemenea, vicepremierul Marian Neacşu, iar după această şedinţă importantă de Guvern, această şedinţă comună de Guvern, vor fi semnate şi mai multe memorandumuri. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 8 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

27 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9761 RON
-0.00040
USD
USD: 4.6285 RON
-0.00320
GBP
GBP: 5.7804 RON
0.01880
HUF
HUF: 1.278 RON
-0.00030
BGN
BGN: 2.5442 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.093 RON
-0.00250
Convertor valutar

Rezultat: ---