Locale Politic

Filmul primei vizite a lui Zelenski în România. Ce a cerut președintele ucrainean și ce a oferit în schimb

schedule 11 oct. 2023, 07:32

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ajuns în România, marți, 10 octombrie, la 10 luni după ce a început vizitele internaționale în care caută sprijin în fața Rusiei. Data și ora au fost anunțate în ultimul moment, iar măsurile de siguranță au fost drastice, pentru a evita un atentat. Cu toate acestea, programul șefului de stat s-a schimbat brusc. Nu a mai ținut discursul programat la Parlament din cauza unui protest al extremiștilor. Dar s-a mai întâlnit cu președintele Klaus Iohannis, cu premierul Marcel Ciolacu și cu șefii celor două camere din Parlament. 

Cum s-a desfășurat vizita lui Volodimir Zelenski în România

„Mulțumesc întregii Românii pentru susținerea și ajutorul acordat Ucrainei. Îmi aduc aminte cât de călduros au fost întâmpinați oamenii noștri aici”, a spus Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

Cuvintele sale au venit la un an jumătate după ce România a început să primească refugiați de război din Ucraina. Acum, la noi, sunt peste 130 de mii. 

Pe lângă aceste gânduri de bine, Zelenski ne-a și avertizat: „Fiecare rachetă și dronă rusească care atacă porturile noastre … trebuie să facem tot posibilul ca Rusia să nu poată transforma zona dunăreană sau a Mării Negre într-o zonă moartă”. 

Zelenski a făcut primul drum la Cotroceni, unde a fost aşteaptat de Klaus Iohannis şi întâmpinat cu garda de onoare. Întâlnirea privată de acolo a durat cu o oră mai mult decât era programat. După discuţiile tete-a-tete, cei doi preşedinţi au stat aproape o jumătate de oră cu presa. Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit pentru prima oară, public, despre sprijinul militar pe care România îl acordă Ucrainei.

„Ne concentrăm pentru a ajuta Ucraina să câştige războiul! L-am asigurat astăzi pe preşedintele Zelenski de hotărârea României şi a societăţii româneşti de a continua sprijinul multidimensional şi consistent pentru Ucraina şi poporul ucrainean, inclusiv cel de tip militar, atât timp cât va fi nevoie, până la victoria împotriva agresiunii ruse”, Klaus Iohannis, președintele României. 
„Accentul principal a fost pus de mine pe sistemele antiaeriene!”, Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei. 

În spatele uşilor închise de la Cotroceni, Zelenski şi Iohannis au convenit, printre altele, să le ofere loc cu prioritate ucrainenilor în prima grupă a centrului de instruire pentru piloţi F16 din România. Dublarea cantităţii de cereale din Ucraina care va trece prin ţara noastră, până la 4 milioane de tone lunar, a fost alt pact stabilit.

De la începutul războiului, peste 27 de milioane de tone de grâne ucrainene au tranzitat România. Discuţiile au atins şi drepturile românilor din Ucraina. Preşedintele nostru a cerut ca aceştia să poată vorbi şi învăţa în română.

După Cotroceni, Zelenski avea planificat un discurs în Parlament, cum a făcut în mult vizite externe. Pe ultima sută de metri, însă, acesta a fost anulată, iar la Senat au fost trimişi lunetişti din trupele speciale. 

  • Senatoarea Diana Șoșoacă a organizat un protest anti-Zelenski și anti-Ucraina. 
„Viteazul preşedinte al Ucrainei nu mai ajunge aici! Mititelul Zelenski şi mititelul Simonis, probabil, aveau vreo frică să nu-l mănânce doamna Şoşoacă”, a spus George Simion, lider AUR.
„Agenda preşedintelui Zelenski a fost negociată între cele două delegaţii şi comunicată public. Atât pot să vă spun”, a răspuns președintele Iohannis, fiind întrebat de ce discursul lui Zelenski a fost anulat. 
„De ce nu m-ai întrebat pe mine? Nu am nicio problemă cu discursurile! Am venit să vizitez oamenii din România, să le mulţumesc şi să vorbesc strategic cu preşedintele Iohannis”, a adăugat Volodimir Zelenski, președintele României. 

Traseul liderului de la Kiev a fost împânzit de forțe de ordine. Polițiști, jandarmi și cei de la brigada antiteroristă a SRI au stat în intersecțiile de la aeroport până spre Parlament, Guvern și Președenție, iar mașinile parcate de pe ruta coloanei oficiale au fost verificate toate de către agenții SPP.

Președintele ucrainean s-a oprit și la monumentul ostașului necunoscut din Parcul Carol, unde a depus o coroană de flori.  România este acum ultima ţară de pe lista de vizite a lui Voldomir Zelenski. De la începutul războiului şi până acum, a fost în 21 de state. După vizita lui Zelenski la Bucureşti, va urma o şedinţă comună a celor două Guverne luna aceasta, la Kiev.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---