Social

Filmul tragediei de la pensiunea Ferma Dacilor, în care șase persoane au murit, iar alte două sunt dispărute

schedule 27 dec. 2023, 08:33

Filmul tragediei de la pensiunea Ferma Dacilor, în care șase persoane au murit, iar alte două sunt dispărute
Foto: ISU Prahova/Facebook

Tragedie în ziua de Crăciun. Șase oameni au murit și doi sunt dați dispăruți după un incendiu violent izbucnit în pensiunea Ferma Dacilor din satul Tohani, județul Prahova. Printre victime ar fi, conform informațiilor de până acum, trei copii. Complexul nu avea autorizație de incendiu, însă la controale s-au dat doar avertismente. 

Filmul tragediei de la pensiunea Ferma Dacilor

În satul Tohani din Prahova, la mai puţin de 90 de kilometri de Bucureşti, în dimineața celei de-a doua zile de Crăciun, a început să ardă Ferma Dacilor, un celebru resort turistic ce se întinde pe 40 de hectare. Înăuntru erau 26 de persoane - Cornel Dinicu, patronul pensiunii, împreună cu familia şi prietenii. Se adunaseră să petreacă împreună Crăciunul. Soacra patronului a povestit ce a urmat. Fiica ei a fost trezită din somn de fumul care începuse să înghită camerele. 

„S-a simţit că iese fum şi l-a sculat pe el şi i-a spus că este fum în cameră. Aşa au reuşit să se salveze şi au plecat”, soacra lui Cornel Dinu.
„Au reușit să salveze doi copii și unul nu. Era cu alți copii, se juca în altă cameră, adormise”, a completat femeia.

Alți 16 oameni au reușit să iasă din flăcări. Printre ei, o femeie de 48 de ani și fiul de 16 ani, care au scăpat doar cu arsuri. Soţul ei, bodyguard în Bucureşti, finul patronului, se întoarce în clădire după ceilalţi copii- fratele geamăn al băiatului şi mezinul de 11 ani. Nu au reușit să iasă din pensiune. 

„În momentul în care au ajuns pompierii, arderea era generalizată, nu au putut să facă nimic pt evacuarea eventualelor victime”, Ursachi Andreia, purtător de cuvânt ISU Prahova.

Au găsit, în schimb, victime: patru adulți și un copil. La Ferma Dacilor erau și patru turiști, însă oamenii erau cazați într-o altă clădire. 

„Un adult care a intrat să salveze, probabil l-a ameţit fumul, l-au găsit in interior, langa uşa, chirciţi acolo. A ars complet, de la un capăt la altul. Acolo sus unde sunt morţii, sunt neamurile la patroni. Deasupra restaurantului erau nişte camere. E surpat tot. Unul din băieţii patronului, a lăsat cantonamentul să vină acasă...A venit acasă să moară”, a spus tată unui angajat, conform Observator
„Din somn ne-am trezit. Eram cu un grup de prieteni, ne-am sunat şi au zis "Treziţi-vă,că este un incendiu!". A venit o mămică cu un băieţel mai mare de mână şi cu unul în braţe şi a zis: "Ţineţi copilul mai mic, că mă duc să îl salvez pe celălalt!". S-a dus tatăl lui şi a rămas şi dumnealui acolo. Dacă stăteam acolo? Nici nu vreau să mă gândesc”, a mărturisit o turistă. 

Incendiul a fost lichidat în șapte ore

Șapte ore le-a luat pompierilor să lichideze incendiul. Din clădire nu a mai rămas nimic, căci pensiunea era făcută integral din lemn, iar acoperișul era acoperit de stuf. Din acest motiv a și ars ca o torță, sunt de părere specialiștii.

Totul a ars pe o suprafaţă de 1000 de metri pătraţi. La fața locului au venit criminaliștii de la București pentru a termina ancheta. Experții încearcă să afle dacă tragedia putea fi prevenită. Pentru moment, certitudinea este că pensiunea nu avea autorizație ISU, iar la controale s-au dat avertismente. 

„Ultimul control a fost în 2019. Au fost identificate 6 neconformităţi, au fost date şase sancţiuni”, Virgiliu-Daniel Nanu, prefect Prahova. 

Deocamdată, nu se cunoaște nici cauza izbucnirii incendiului. Un martor spune că: „Am înţeles că un cetăţean şi-a bătut soţia. A făcut un scandal mostru şi probabil că cineva i-a zis să părăsească incinta. El, de nervi, s-a apucat, s-a făcut că s-a liniştit şi intre timp, in bucătărie, a pus foc”.

Autoritățile exclud această ipoteză, deoarece în timpul incendiului bărbatul a intrat în clădire să salveze oameni. O pistă pe care merg anchetatorii este cea a unei defecțiuni. Centrala de lemne s-a stricat cu o seară înainte. 

„I-a mutat pe cazaţi pentru că li s-a stricat centrala şi nu putea să facă cald”, a povestit tatăl unui angajat. 

Este luată în calcul și varianta unei defecțiuni la rețeaua electrică, mai ales că patronul pensiunii s-a plâns în trecut că este obligat să folosească generatoare. 

„Am făcut cereri de 10 ani, tot aştept să ne crească puterea să ne tragă o linie de medie, dar probabil ca într-o zi cuiva o să i se facă milă, ba hai mă-sa nu se mai chinuie aia ca prostii sau să cheltuie”, Cornel Dinu, patron.
„Din păcate, cele mai multe cauze care generează astfel de evenimente, sunt generate de obicei de instalația electrică sau de încălzire. Se pare că de acolo s-au generat niște erori umane și s-a ajuns la această tragedie”, Andrei Ganea, expert tehnic.

Experții se gândesc și la varianta în care jarul aprins din vatra grătarului de la restaurant să fi pornit focul. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova au deschis un dosar penal pentru distrugere și ucidere din culpă. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---