Externe

Confruntări violente în Georgia în contextul protestelor împotriva legii "agenților străini"

schedule 01 mai 2024, 10:18

Confruntări violente în Georgia în contextul protestelor împotriva legii "agenților străini"
https://pixabay.com/illustrations/georgia-flag-country-symbol-nation-4644799/
Poliția din Georgia folosește gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc împotriva protestatarilor anti-legislație la Tbilisi.

Forțele de ordine din Georgia au recurs la utilizarea gazelor lacrimogene și a gloanțelor de cauciuc pentru a dispersa protestatarii care s-au adunat în număr mare la Tbilisi, capitala țării, pentru a-și exprima opoziția față de un proiect de lege controversat. Manifestanții, care protestează de trei săptămâni, consideră că legea privind „influența străină” reprezintă un pericol la adresa libertății și aspirațiilor Georgiei de a deveni membră a Uniunii Europene.

Confruntările dintre poliție și protestatari au fost marcate de violențe, cu zeci de persoane bătute și arestate, inclusiv jurnaliști care acopereau evenimentele. Criticii proiectului de lege susțin că acesta este inspirat de legislația similară din Rusia, folosită pentru a suprima opoziția, și ar putea împiedica progresul Georgiei spre integrarea europeană.

În ciuda reprimării violente a protestelor, demonstrațiile continuă, cu participanți hotărâți să împiedice adoptarea legii. Președintele georgian Salome Zourabichvili a condamnat acțiunile forțelor de ordine, calificându-le drept „total nejustificate, neprovocate și disproporționate”. Parlamentul, dominat de partidul de guvernământ Visul Georgian, este așteptat să continue dezbaterile asupra proiectului de lege, care a trecut deja de prima lectură.

Comunitatea internațională, inclusiv SUA, Marea Britanie și Uniunea Europeană, a exprimat îngrijorare și a criticat proiectul de lege, subliniind că acesta ar putea afecta aspirațiile Georgiei de a se alătura blocului european.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9746 RON
0.00020
USD
USD: 4.5756 RON
0.00210
GBP
GBP: 5.8203 RON
-0.00560
HUF
HUF: 1.2905 RON
-0.00250
BGN
BGN: 2.5434 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.0327 RON
0.00430
Convertor valutar

Rezultat: ---