Premierul Marcel Ciolacu vrea să renunțe la cota unică în favoarea impozitului progresiv
Angajații ar putea plăti impozite diferite, în funcție de venituri. Românii cu salarii mici, până în 2.000 de lei, ar putea scăpa de taxă, iar cei care câștigă peste salariul mediu ar fi cei mai afectați.
„Unii angajatori care îşi vor permite vor mari salariile brute şi vor păstra actualul net. Alţii vor spune: nu pot, îmi pare rău. Şi atunci va trebui să acceptaţi o micşorare de salariu net sau să vă căutaţi de lucru”, a explicat Dan Schwartz, analist fiscal, pentru Observator.
Până în anul 2004, în România nu a mai existat această formă de taxare pe muncă. Atunci, erau cinci praguri de impozitare, de la 18 la 40%, însă bugetul de stat se colecta mai puțin din impozitul pe venit, 2,9% din PIB în 2004, față de 3,2% din PIB în 2007, an în care deja era cota unică de impozitare.
Citește și:
Klaus Iohannis a promulgat noile taxe și impozite. Principalele modificări fiscale
Ce se întămplă cu angajările la stat şi cumulul pensie-salariu
„Atunci când exista impozitare progresivă era sport naţional să plăteşti lucrătorii la negru”, Dan Schwartz, analist fiscal.
Soluțiile luate în calcul de guvernanți
Executivul nu a bătut în cuie încă pragurile de impozitare progresivă, însă, dacă ne uităm în spate, la situația din 2004, un salariu de 10.000 de lei brut era impozitat cu 28%, adică peste 1.300 de lei.
Dar premierul Marcel Ciolacu are și altă soluție. În prezent, firmele plătesc impozit 16% pe profit, 8% pe dividende și 10% impozit pe venit pentru angajați.
„Menţinem cota unică, dar să fie cotă unică, creând un mediu concurenţial, corect, fără excepţii şi aceea să fie 16%”, Marcel Ciolacu, premierul României.
În această situație, o companie cu profit de 100.000 de euro va da statului 16.000 de euro, cât plătește și acum. Dacă ar avea doi asociați, ei ar datora impozite de dividende de peste 13.000 de euro, în loc de aproape 7.000 de euro ca în prezent. La asta se adaugă costuri cu 6% mai mari pentru salariile angajaților.
Citește și:
Pachetul de taxe și impozite, blocat. Zegrean, despre contestația la CCR a măsurilor fiscale
Guvernul și-a asumat răspunderea pentru noile măsuri fiscale. Ciolacu: „Se termină cu smecheria”
Buget pe 2024: Cum au împărțit guvernanții banii românilor. Au dat cu o mână și au luat cu alta
„Au intrat în vigoare modificări ale Codului fiscal cu mai puţin de o lună în urmă, o astfel de discuţie nu o considerăm oportună în acest moment”, Florin Jianu, președinte consiliul național al IMM-urilor.
Expert: „Dacă e să fie golan, mărește salariul cu 1 leu”
De la începutul lui 2024, patronii vor fi obligați să mărească veniturile angajaților care au lucrat doi ani pe salariul minim pe economie. „Zero efect. Dacă e să fie golan, îl măresc cu 1 leu. Am îndeplinit condiţia? Am îndeplinit”, a spus Gabriel Biriș, expert fiscal.