Sănătate

Lista de boli scutite de impozit în România. Pacienții cu diabet sunt scutiți de impozite? Dar cei care suferă de cancer?

schedule 18 sept. 2023, 11:16

Lista de boli scutite de impozit în România. Pacienții cu diabet sunt scutiți de impozite? Dar cei care suferă de cancer?
Foto: Albert Zoltan/Shutterstock

Una din marile probleme ale românilor este că mulţi nu ştiu ce drepturi au. Printre acestea, de exemplu, este faptul că există multe boli pentru care o persoană poate fi scutită de la plata impozitelor.

Lista de boli scutite de impozit în România

În general, persoanele cu handicap grav sau accentuat sunt scutite de la plata impozitului în România. Mai departe, încadrarea se poate face pentru numeroase boli de diferite tipuri.

Este vorba despre afecțiuni ale sistemului nervos, ale inimii, ale sistemului olfactiv, afecțiuni fizice sau somatice. Totodată, pot ajunge să fie scutite de impozite persoane care au boli rare sau HIV/SIDA. 

Scutiri de impozite pentru bolnavii de diabet

Diabetul este una dintre cele mai răspândite boli printre români. Cifrele sunt alarmante; peste 1,5 milioane de români ar avea, neoficial, diabet. Oficial, doar aproape un milion de români urmează un tratament împotriva acestei maladii. 

În plus, se estimează că o treime dintre români are prediabet, ceea ce înseamnă valori ridicate ale zahărului din sânge, dar nu suficient de mari încât persoana respectivă să fie încadrată ca având diabet. 

Bolnavii de diabet pot beneficia de anumite scutiri de impozite, în funcţie de gradul bolii şi cât de mult a afectat aceasta persoana respectivă. Dacă vă găsiți într-o asetfel de situație, cel mai bine ar fi să vă adresați reprezentanților de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) pentru a afla de ce scutiri de impozite puteți beneficia. 

Răspunsul final îl va da o comisie alcătuită de specialiști, pe baza documentelor pe care le prezentați. Mai clar, se stabilește dacă nivelul bolii poate fi încadrat într-un grad de handicat care să vă permită să aveți drepturile respective. 

De ce impozite sunt scutiți bolnavii de cancer?

Ca în cazul pacienților cu diabet, bolnavii de cancer au de adunat multe documente pentru a alcătui un dosar care să ajungă la o comisie. Ulterior, se va stabili în ce drag de handicat poate fi încadrată persoana cu cancer, iar în baza acestui rezultat persoana cu cancer beneficiază de numeroase drepturi.

Vorbim despre scutirea de la plată a mai multe taxe și impozite, precum plata impozitului pe clădire și pe teren, scutire de la impozitul pe venituri din salarii și indemnizații de natură salarială sau scutire de la impozitul pe venituri realizate din pensii, activități independente, activități agricole, etc. 

De asemenea, în cazul pacienților bolnavi de cancer este vorba inclusiv de plata unei indemnizații lunare, beneficiul de a avea un asistent personal sau gratuitate pe mijloacele de transport în comun. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---