Politic Economic

Viața va fi și mai scumpă de la anul. Un milion de români ar putea avea salarii mai mici din octombrie: măsurile fiscale, adoptate în câteva zile

schedule 26 sept. 2023, 06:30

Viața va fi și mai scumpă de la anul. Un milion de români ar putea avea salarii mai mici din octombrie: măsurile fiscale, adoptate în câteva zile
Foto: Vlad Ispas/Shutterstock

E oficial! Viața va fi și mai scumpă de la anul. Guvernul s-a pus de acord în ceea ce privește pachetul de măsuri fiscale prin care acoperă gaura din bugetul statului și totul pe spatele românilor și al sectorului privat. Din ianuarie 2024, vom da mai mulți bani pe sucuri, alimente cu zahăr, alcool și țigări, iar cei care vor să își cumpere o casă vor scoate din buzunar mii de euro în plus. Urmează asumarea răspunderii, care ar putea avea loc în această săptămână, miercuri. 

Ultima variantă a pachetului de măsuri fiscale. Un milion de români ar putea avea salarii mai mici din octombrie

Măsurile fiscale, întinse pe 82 de pagini, vin la pachet cu taxe și impozite mai mari pentru toți românii. Consiliul Economic și Social a dat aviz negativ și a avertizat că reforma ar putea aduce pierderi la buget, iar economia va intra în blocaj. Cu toate acestea, Guvernul a aprobat proiectul.

Printre măsurile care ne afectează pe toți se numără scumpirea alimentelor cu zahăr și a sucurilor, inclusiv berea fără alcool. Cresc și accizele la țigări și alcool. În ceea ce privește produsele eco, TVA-ul va crește de la 5 la 9%. 

Măsura se va aplica și pentru locuințele de până în 120.000 de euro, care se vor scumpi cu 4%. Totodată, statul crește și prețul panourilor fotovoltaice. 

Taxa pe valoarea adăugată se va majora și ea, la 9%, pentru aceste instalații, iar pentru un sistem vom plăti cu 1.000 de lei mai mult. Și abonamentele la sală se vor scumpi cu 14%. În acest caz, TVA-ul va crește direct la 19%. Guvernul s-a răzgândit, a treia oară, în privința marilor festivaluri și până la urmă biletele se vor scumpi cu 4%. 

Un milion de angajați din construcții, IT și agricultură ar putea avea venituri mai mici chiar din octombrie. IT-iștii vor plăti impozit pe venit pentru sumele de peste 10.000 de lei brut, iar angajații din construcții și agricultură vor plăti atribuția la sănătate. 

Statul vrea și să taxele luxul. Românii bogați, care au case de peste 500.000 de euro, vor plăti o taxă de 0,3%. Acest impozit se va aplica numai pentru ceea ce depășește această sumă. 

Microîntreprinderile vor plăti taxe de trei ori mai mari, iar companiile - impozit de 1% din cifra de afaceri, dacă impozitul de 16% pe profit reprezintă mai puțin de 1% din cifra de afaceri. De asemenea, băncile vor da mai mulți bani la buget, tot 1% din cifra de afaceri. 

Ministerul Justiției a transmis că măsura ar putea fi neconstituțională. Mai mult, sectorul privat acuză că povara e împărțită neechitabil. 85% față de 15% cât va construi statul prin reducerea cheltuielilor. Guvernul plafonează sporurile, desfiinţează posturi, comasează instituţii, taie voucherele de vacanţă şi indemnizaţia de hrană pentru bugetarii care câştigă peste 8.000 de lei. 

Pentru toate acestea, mai e de trecut un hop. Săptămâna aceasta, Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament pe pachetul de măsuri fiscale. Acesta poate fi atacat la Curtea Constituțională, apoi va fi promulgat de președintele Klaus Iohannis. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---