Politic Economic

Surpriză! Guvernul renunță la o parte dintre taxe. Salarii și sporuri plafonate la bugetari

schedule 22 sept. 2023, 08:21

Surpriză! Guvernul renunță la o parte dintre taxe. Salarii și sporuri plafonate la bugetari
Foto: Vlad Ispas/Shutterstock

Guvernul renunță la taxele mărite pe care le pregătea pentru restaurante și organizatorii de festivaluri. În schimb, bugetarii vor avea salarii și sporuri plafonate, iar unii ar putea rămâne șomeri. Peste o mie de angajați la stat au protestat, joi, în fața Ministerului de Finanțe împotriva noilor măsuri fiscale. 

Guvernul renunță la taxele mărite pentru restaurante și organizatorii de festivaluri

Biletele pentru marile festivaluri şi concerte nu se vor scumpi din 2024. Taxa pe Valoarea Adăugată nu crește pentru organizatorii de evenimente culturale, cum a anunțat ministrul de Finanțe, Marcel Boloș. Și HoReCa, amenințată cu măriri, rămâne cu TVA de 9%. În urmă cu două luni, Boloș anunța opusul, dar joi seară s-a răzgândit. 

„Puteam să facem discriminarea între sectorul public și privat? Marile evenimente au o mulțime de taxe colaterale. Distrugeam aceste evenimente sau cel puțin le creăm dificultăți financiare”, Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.

Pe lângă TVA, organizatorii de evenimente culturale plătesc și alte taxe specifice domeniului de activitate, anume cele de patrimoniu, timbru muzical și drepturi de autor. În cazul în care TVA-ul ar fi crescut la 19%, aceștia ar fi plătit în total dări la stat de peste 40%. 

Măsurile de austeritate nu ating nici marile instituţii, ca Banca Naţională, Avocatul Poporului, Curtea Constituțională şi Autoritatea Electorală.

Salarii și sporuri plafonate la bugetari

Bugetarii, însă, vor avea de suferit. Angajații statului vor avea salarii și sporuri plafonate, iar unii ar putea rămâne șomeri. De aceea și protestele sindicaliștilor BNS și al polițiștilor de joi

„Polițiștii nu și-au primit drepturile din legea salarizării, avem o restanță pe care o aveam promisă din vara”, Cosmin Andreica, președinte Europol. 
„Sunt multe instituții publice care vor pierde posturi, sunt instituții care se desființează sau se comasează și se aplică un procent de 15% de reduceri de personal, vor fi disponibilizări”, Ștefan Teoroc, președinte Publisind. 

Reformele de austeritate îşi propun să acopere gaura de 45 de miliarde de lei din buget, să reducă evaziunea fiscală şi risipa banilor publici. 

„Este un pas în direcţia bună. Să pornim de la premisa că unele probleme îşi găsesc acum o soluţie”, Klaus Iohannis, președintele României. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---