Guvernul renunță la taxele mărite pentru restaurante și organizatorii de festivaluri
Biletele pentru marile festivaluri şi concerte nu se vor scumpi din 2024. Taxa pe Valoarea Adăugată nu crește pentru organizatorii de evenimente culturale, cum a anunțat ministrul de Finanțe, Marcel Boloș. Și HoReCa, amenințată cu măriri, rămâne cu TVA de 9%. În urmă cu două luni, Boloș anunța opusul, dar joi seară s-a răzgândit.
„Puteam să facem discriminarea între sectorul public și privat? Marile evenimente au o mulțime de taxe colaterale. Distrugeam aceste evenimente sau cel puțin le creăm dificultăți financiare”, Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.
Pe lângă TVA, organizatorii de evenimente culturale plătesc și alte taxe specifice domeniului de activitate, anume cele de patrimoniu, timbru muzical și drepturi de autor. În cazul în care TVA-ul ar fi crescut la 19%, aceștia ar fi plătit în total dări la stat de peste 40%.
Citește și:
Bugetul de stat pentru 2024 a fost adoptat de Guvern! Ultimele modificări importante făcute
Marcel Ciolacu, declarații după negocierile cu protestatarii. Măsura la care Guvernul nu renunță
Plafonarea polițelor RCA, dubla trei. Guvernul urmează să aprobe măsura în ședința de azi, după două
Măsurile de austeritate nu ating nici marile instituţii, ca Banca Naţională, Avocatul Poporului, Curtea Constituțională şi Autoritatea Electorală.
Salarii și sporuri plafonate la bugetari
Bugetarii, însă, vor avea de suferit. Angajații statului vor avea salarii și sporuri plafonate, iar unii ar putea rămâne șomeri. De aceea și protestele sindicaliștilor BNS și al polițiștilor de joi.
„Polițiștii nu și-au primit drepturile din legea salarizării, avem o restanță pe care o aveam promisă din vara”, Cosmin Andreica, președinte Europol.
„Sunt multe instituții publice care vor pierde posturi, sunt instituții care se desființează sau se comasează și se aplică un procent de 15% de reduceri de personal, vor fi disponibilizări”, Ștefan Teoroc, președinte Publisind.
Reformele de austeritate îşi propun să acopere gaura de 45 de miliarde de lei din buget, să reducă evaziunea fiscală şi risipa banilor publici.
Citește și:
Tensiuni China-Taiwan: 35 avioane militare chineze observate
„Este un pas în direcţia bună. Să pornim de la premisa că unele probleme îşi găsesc acum o soluţie”, Klaus Iohannis, președintele României.