Social Politic

Indemnizația de creștere a copilului s-ar putea majora. La cât ar putea ajunge

schedule 09 mar. 2023, 10:35

Indemnizația de creștere a copilului s-ar putea majora. La cât ar putea ajunge
Foto: Bogdan Vija/Shutterstock.com

Partidul Național Liberal (PNL) propune majorarea indemnizației de creștere a copilului. Suma maximă pe care o primesc lunar părinții ar putea ajunge la 12.000 de lei, cu 3.000 de lei mai mult decât este acum, în vreme ce indemnizația cea mai mică ar putea fi mărită la 1.800 de lei, cu 300 de lei mai mult. Pentru moment, totul este în fază de proiect de lege. 

Proiect de lege: Indemnizația de creștere a copilului s-ar putea majora

Într-o inițiativă legislativă semnată de deputații Mara Calistra, Alin Ignat și Florin Alexandru Alexe, PNL a propus creștere cuantumului maxim al indemnizației lunare pentru creșterea copilului de la 8.500 de lei la 12.000 de lei.

Inițiatorii au afirmat că nivelul actual al cuantumului maxim al indemnizației pentru creșterea natalității, raportat la cel al taxelor și impozitelor plătite de către cei care au salarii peste medie reprezintă un factor descurajator.

„Credem cu tărie că cine plăteşte taxe şi impozite mari pe venituri din muncă trebuie încurajat şi/sau încurajată şi în ceea ce priveşte întemeierea unei familii”, spun liberalii. 

Deputatul PNL Alin Ignat a declarat la Parlament, despre proiectul care face referire la indemnizația de creștere a copilului, că este vorba despre „o schimbare de abordare din punctul de vedere al calculului indemnizaţiei minime de creştere a copilului şi a plafonului maxim şi, de asemenea, aduce predictibilitate familiilor din România, în această zonă”. 

„Dacă vorbim despre indemnizaţia minimă de creştere a copilului, calculul acestei indemnizaţii se face prin înmulţirea unui coeficient de 2,5 cu indicatorul social de referinţă. Acest indicator a apărut în anul 2008, nu a avut niciun fel de evoluţie de la cuantumul de 500 de lei, pe care îl avea atunci, până în anul 2021, când s-a decis corelarea cu inflaţia.
Având în vedere faptul că este un indicator care nu a evoluat deloc timp de 13 ani şi prea puţin în ultimi doi ani, noi propunem prin acest proiect, să raportăm indemnizaţia minimă de creştere a copilului la un indicator care are o evoluţie constantă, la un indicator care ţine cont de realităţile economice, de creşterile de preţuri, de crizele multiple prin care poate să treacă o societate şi iată, societatea românească trece prin crize multiple, chiar astăzi când vorbim”, a spus parlamentarul PNL. 

Liberalii propun raportarea indemnizației de creștere a copilului la salariul minim pe economie

Alin Ignat a precizat că proiectul propune o modalitate de calcul care presupune aplicarea unui procent de 60% la salariul minim pe economie. Mai clar, dacă se aplică la salariul minim de astăzi, de 3.000 de lei, indemnizația minimă ar ajunge la un cuantum de 1.800 de lei, în loc de 1.500 de lei, cât este acum. 55 de mii de beneficiar încasează, lunar, indemnizația minimă. 

„Dacă vorbim de cuantumul maxim, de 8500 de lei, tot un cuantum stabilit în anul 2017, deci în urmă cu 6 ani, timp în care România a trecut prin pandemie şi trece printr-un context complicat la graniţă, criză energetică, etc. Tot un cuantum stabilit fără a avea la bază o formulă clară, fără a avea la bază o raportare la un indicator care are o evoluţie”, a explicat el. 

Și în acest caz oficialii propun raportarea la salariul minim pe economie, care ar duce indemnizația de creștere a copilului la 12.000 de lei.

„Este formulă de calcul de înmulţire a coeficientului de 4 cu salariul minim pe economie. Asta ne duce în situaţia salariului minim de astăzi, de 3000 de lei, la un plafon maxim pentru indemnizaţia de creştere a copilului de 12 000 de lei”, a adăugat Ignat. 
„Această iniţiativă, ca orice iniţiativă liberală, serioasă, temeinic fundamentată şi construită pe argumente, nu este despre a da ceva în plus la o indemnizaţie, de a majora un beneficiu de asistenţă socială, este despre a da o perspectivă limpede familiilor care aleg să aducă pe lume copii, în România, o perspectivă limpede familiilor care aleg să croiască un viitor bun şi sigur aici, în ţara lor”, a mai completat deputatul PNL. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 5 voturi
Nu: 13 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

18 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.973 RON
-0.00200
USD
USD: 4.6085 RON
-0.01930
GBP
GBP: 5.8167 RON
-0.02000
HUF
HUF: 1.2583 RON
0.00140
BGN
BGN: 2.5426 RON
-0.00100
CHF
CHF: 5.0914 RON
-0.02360
Convertor valutar

Rezultat: ---