Social

În ce comună se nasc cei mai mulți gemeni și tripleți din țară. Indemnizația pentru mamele de gemeni sau tripleți vor fi mai mari

schedule 15 sept. 2023, 10:28

În ce comună se nasc cei mai mulți gemeni și tripleți din țară. Indemnizația pentru mamele de gemeni sau tripleți vor fi mai mari
Foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Indemnizația pentru mamele de gemeni sau tripleți va fi mai mare decât salariul pe care unele mame îl primeau înainte să nască. Guvernul oferă pentru fiecare copil încă 50% din salariul mediu pe economie. Inclusiv cei care înfiază vor beneficia de majorare. 

Indemnizația pentru mamele de gemeni sau tripleți, mărite

Raportat la un salariu mediu pe economie de 6.000 de lei, o mamă cu un singur copil va primi o indemnizație de 5.100 de lei, la fel ca până acum. Schimbările apar la mamele cu gemeni, care vor avea venituri mai mari decât cele încasate în timp ce mergeau la muncă. 

În cazul lor, indemnizația crește cu 50% și ajunge până la 7.650 de lei. Cele mai mari indemnizații le vor avea mamele cu trei copii. Pentru ele, suma se dublează și ajunge la peste 10.000 de lei pe lună. De asemenea, crește și plafonul de impozitare, iar indemnizațiile de până la 10.512 lei nu vor fi taxate de stat. 

Dar veniturile nu se vor majora numai pentru părinții de gemeni sau tripleți. Vor primi bani în plus și mamele care nasc al doilea copil în timp ce primesc deja indemnizația pentru creșterea primului nou-născut. 

„Şi părintii care înfiază copii vor avea parte de aceleaşi beneficii. Dacă ar putea să înfieze mai multi copii si indemnizatia lor va creşte ca si cand ar fi vorba despre gemeni, tripleţi sau multipleţi”, a declarat Raul Giuglea, purtător de cuvânt al Ministerului Muncii.

De menționat este că părinții nu trebuie să depună documente noi, căci de toate actele se va ocupa Agenția Națională pentru Plăți.

În ce comună din țară se nasc cei mai mulți gemeni și tripleți

„Primesc foarte multe solicitări din partea familiilor, în special din partea tinerilor care îşi doresc să fie susţinuţi pentru a avea un copil şi pentru a-l putea creşte în condiţii decente”, a transmis Natalia Intotero, ministrul Familiei. 

În localitatea Sângeorgiu de Mureş pare că oamenii nu ţin cont de venituri. Aici se nasc cei mai mulţi gemeni şi tripleţi din toată ţara. 

Vârsta medie la care românii fac primul copil a crescut. Femeile nasc la 28 de ani, cu 5 ani mai târziu comparativ cu acum 16 ani. Și bărbații amână momentul și mai mult față de alți ani. Acum devin tați până la 34 de ani. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---