Politic

Guvernul a furat Crăciunul. Gaura din buget a determinat Executivul să taie din investiții pentru a finanța „aparatul de stat supradimensionat”

schedule 28 oct. 2023, 11:16

Guvernul a furat Crăciunul. Gaura din buget a determinat Executivul să taie din investiții pentru a finanța „aparatul de stat supradimensionat”
Foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

Sărbătorile de iarnă din 2023 vor fi mai triste. Târgurile de Crăciun și spectacolele de Revelion vor fi făcute cu bani mai puțini, iar concertele și festivalurile vor fi interzise. Este soluția la care a ajuns Guvernul pentru a reduce cheltuielile la bugetul de stat. 

Crăciunul, mai trist în 2023

Orașele nu vor mai străluci ca în alți ani de Crăciun și Revelion, căci Guvernul vrea să reducă toate cheltuielile de la final de an, care se triplează, conform calculelor făcute de Ministerul de Finanțe. 

„Este de domeniul normalităţii un pom de Crăciun, cadouri pentru copii sărmani în condiții decente a sărbătorilor de iarnă să poată fi derulate. E nefiresc ca un pom de Crăciun cu iluminat artifical să depășească 10.000 de lei”, a spus Marcel Boloș, ministrul de Finanțe. 

Concertele și festivalurile de Ziua Națională vor fi interzise dacă nu pot fi finanțate din donații sau sponsorizări. Mai mult, instituțiile statului nu vor mai oferi prime sau al 13-lea salariu. Nu mai au dreptul nici să dea bani pe cadouri, mobilier, cărți, reparații, cercetări și consultanță. Excepție fac numai investițiile din bani europeni.

Noile măsuri sunt o lovitură pentru lucrările deja planificate la Timișoara, Capitala Culturală Europeană. „Este un atac brutal asupra autonomiei locale. Nu putem să semnăm contractul cu câştigătorul concursului internaţional de arhitectură pentru Piaţa Victoriei, că nu putem să achiziţionăm servicii de reparaţii pentru sinagoga din Fabric care se va prăbuşi în această iarnă dacă nu o reparăm”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei. 

Alții susțin că amânarea plăților este de prisos, în special când veniturile primăriei sunt mai mari decât cheltuielile. „Nu văd ce câştigă Guvernul sau la nivel macroeconomic ce se câştigă din faptul că anumite cheltuieli eu astăzi nu le fac, dar le voi face probabil în trimestrul întâi al nului viitor din aceiaşi bani”, a transmis Iuliu Ylies, primar comuna Vetiș, Satu Mare, pentru Observator

Expert fiscal: „Problema principală a României este nivelul cheltuielilor cu aparatul de stat supradimensionat”

Executivul speră să economisească 8 miliarde de lei cu noile măsuri. Minusul din bugetul de stat a crescut la peste 56 de miliarde de lei în septembrie. Pentru a evita rectificarea bugetară, Guvernul va apela la un Fond de rezervă, unde vor ajunge, de fapt, banii pe care autoritățile locale nu îi vor mai da pe cheltuielile care nu sunt necesare. Sumele vor fi folosite pentru plata salariilor, asigurărilor de sociale și de șomaj. 

„Nu astea sunt cheltuielile serioase ale Guvernului pe care care trebui să le reanalizeze şi să le micşoreze. Nu au cum să aibă efective semnificative în economie. Problema principală a României, din punct de vedere bugetar, este nivelul cheltuielilor cu aparatul de stat supradimensionat.
Acesta trebuit revizuit, reanalizat şi refinanţat în condiţii de normalitate. Avem unele dintre cele mai cheltuieli de acest gen din Uniunea Europeană. Să limitezi investiţiile e una dintre marile erori pe care un Guvern le poate face”, a explicat Dan Schwartz, expert fiscal, pentru sursa citată.
  • Guvernul ar putea ridica restricţiile dacă situaţia financiară se va îmbunătăţi anul viitor.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---