Externe

Guvernul american, la un pas de blocaj. Congresul a votat, în ultimul moment, finanțarea pe termen scurt, dar dispar fondurile pentru Ucraina

schedule 01 oct. 2023, 09:57

Guvernul american, la un pas de blocaj. Congresul a votat, în ultimul moment, finanțarea pe termen scurt, dar dispar fondurile pentru Ucraina
Foto: Shutterstock

Guvernul american a fost la un pas de blocaj general cu numai un an înaintea alegerilor prezidenţiale. Salvarea a venit din partea Camerei Reprezentanților și a Senatului, care au adoptat un proiect de lege, în ultimul moment, înainte cu câteva ore ca bugetul federal să expire. Este vorba despre o măsură de finanțare de urgență pentru încă 45 de zile. Situația i-a făcut pe democrați și pe republicani să se acuze reciproc. Ultimul cuvânt îl are însă președintele de la Casa Albă. În plus, măsura va duce și la dizolvarea fondurilor pentru Ucraina. 

O posibilă paralizie a administraţiei federale poate duce la un dezastru economic. Peste 1,5 milioane de funcţionari ar putea rămâne fără salarii, traficul aerian ar putea fi perturbat, iar muzeele şi parcurile naţionale ar urma să-şi închidă porţile.

„Există o foarte mare probabilitate ca, în cazul în care ne îndreptăm spre un blocaj al guvernului, să vedem o volatilitate semnificativă. Spre exemplu, în bursa de valori. Va distruge încet, pot spune, încrederea populaţiei în Washington”, a spus Tom Smyth, Finanțe. 

Doar cele două camere din Congresul Statelor Unite mai pot schimba soarta poporului. Senatul este controlat de democrați, iar Camera Reprezentanților de republicani. Ei trebuiau să adopte o lege a finanţelor până aseară când a expirat bugetul federal. Cu puţin timp înainte de miezul nopţii, Camera Reprezentanţilor a venit cu o propunere.

„Camera Reprezentanţilor va acţiona în aşa fel încât Guvernul să nu sufere un blocaj. Vom propune o măsură de finanţare de urgenţă pentru a ţine Guvernul deschis pentru încă 45 de zile, timp în care Camera şi Senatul vor rezolva problemele”, a declarat Kevin McCarthy, Camera Reprezentanţilor.
„Pentru acest vot, 335 au fost pentru şi 91 împotriva, două treimi fiind pentru, regulile sunt supendate şi proiectul de lege este aprobat”, a spus Steve Womack, Camera Reprezentanţilor.

Măsura a ajuns mai apoi pe masa Senatului, care a decis să o aprobe. „Pentru acest vot, 88 au fost pentru şi 9 împotriva. Având în vedere cerinţa anterioară de 60 de voturi pentru ca măsura să treacă, proiectul de lege este aproba”, Patty Murray, Senat.

Cum a reacționat Joe Biden

Însă decizia finală este în mâinile liderului de la Casa Albă, care a salutat deja decizia. Președintele a spus că astfel s-a evitat o criză care nu era tocmai necesară. 

„Acest proiect de lege asigură ca soldaţii să fie plătiţi în continuare, ca cei care călătoresc să fie scutiţi de întârzierile de pe aeroporturi. Mai mult, milioane de oameni şi copii vor avea acces în continuare la alimentele vitale şi multe altele”, Joe Biden, președintele SUA. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---