Sănătate Externe

China, reacție după ce FBI a dezvăluit că la originea COVID-19 se află un „incident de laborator”: „Concluziile lor n-au nicio credibilitate”

schedule 02 mar. 2023, 09:25

China, reacție după ce FBI a dezvăluit că la originea COVID-19 se află un „incident de laborator”: „Concluziile lor n-au nicio credibilitate”
Foto: Shutterstock.com

China a reacționat după ce FBI a dezvăluit că la originea COVID-19 este, „cel mai probabil”, „un potențial incident de laborator”. Beijingul a acuzat serviciile de informații americane că afirmațiile lor nu au „nicio credibilitate” și îndeamnă SUA „să respecte știința”. 

China reacționează după ce FBI a dezvăluit că la originea COVID-19 se află un „incident de laborator”

China a acuzat FBI „că își pătează propria credibilitate afirmând că la originea COVID-19 se află un - incident de laborator-”. Marți, la Fox News, directorul poliției americane, Christopher Wray, a estimat că un accident de laborator în orașul chinez Wuhan se află „cel mai probabil” la originea pandemiei COVID-19. Oficialul american a făcut aceste declarații la două zile după ce un secretar american a prezentat o poziție similară.

FBI „scoate din nou această teorie a unei scăpări dintr-un laborator, care nu este în niciun caz în măsură să discrediteze China, dar care nu face decât să- păteze şi mai mult propria credibilitate”, a reacţionat o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning. 

„Având în vedere minciunile, înşelăciunile şi nenumăratele fărădelegi comise de servciile de informaţii americane, concluziile lor n-au absolut nicio credibilitate”, a subliniat ea într-o conferinţă de presă obişnuită.

Christopher Wray a făcut aceste declaraţii după ce secretarului american al Energiei, Jennifer Granholm, și-a exprimat aceeași poziție în spațiul public. Noi elemente ale unor informații clasificate l-ar fi făcut să schimbe analiza Departamentului în favoarea ipotezei scăpării, conform unor surse anonime citate de Wall Street Journal (WSJ), New York Times (NYT) și CNN. 

Lumea e împărțită

Ziarele insistă asupra faptului că această nouă analiză este publicată „cu un nivel scăzut de încredere” de către Departament, în subordinea căruia se află laboratoarele biologice. Lumea informațiilor clasificate americane este împărțită. Unii estimează, de pildă, că boala COVID-19 a apărut în urma unei transmiteri naturale.

În interviul său, Christopher Wray a acuzat China de încercarea de a bloca ancheta Statelor Unite asupra cauzelor crizei sanitare, apărută la începutul anului 2020. 

„Guvernul chinez (...) a făcut tot ceea ce a putut pentru a încerca să contracareze şi încurce munca pe care o facem, munca pe care Guvenul nostru american şi partenerii noştri străini apropiaţi” sunt pe cale să o efectueze, a dat el asigurări. „Iar acesta este un lucru nefericit pentru toată lumea", a marcat el.

China contestă aceste afirmații. Mao Ning a reamintit, în conferința de presă de miercuri, ideea că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ar trebui să ancheteze laboratoarele americane, îndeosebi pe cel de la Fort Detrick. 

„Statele Unite ar trebui să respecte ştiinţa şi faptele, să coopereze cât mai rapid cu OMS, să invite experţi internaţionali să efectueze cercetări cu privire la originea virusului şi să împărtăşeasxă rezultatul cercetărilor cu comunitatea internaţională”, a declarat ea.

Oamenii de știință sunt de părere că este crucial să se determine originea pandemiei de COVID-19, cu scopul de a se preveni și a se lupta mai bine împotriva unui viitor val epidemic. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 5 voturi
Nu: 13 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

18 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.973 RON
-0.00200
USD
USD: 4.6085 RON
-0.01930
GBP
GBP: 5.8167 RON
-0.02000
HUF
HUF: 1.2583 RON
0.00140
BGN
BGN: 2.5426 RON
-0.00100
CHF
CHF: 5.0914 RON
-0.02360
Convertor valutar

Rezultat: ---