Locale

Reacția României după ce rușii au amenințat că vor bombarda podul Galați-Giurgiulești

schedule 22 iun. 2023, 17:12

Reacția României după ce rușii au amenințat că vor bombarda podul Galați-Giurgiulești
Foto: Captura video

Ruşii ameninţă că vor bombarda podul de la Giurgiuleşti care leagă Republica Moldova de România după ce forţele ucrainene au efectuat un atac asupra Podului Ciongar care leagă regiunea ucraineană Herson de Crimeea, la peste 150 de km în spatele liniei de front. Prima reacție a României. 

Prima reacție a României după ce rușii au amenințat că vor bombarda podul Galați-Giurgiulești

Guvernatorul instalat de ruşi în Herson, Vladimir Saldo, a ameninţat că forţele Moscovei vor răspunde după avarierea Podului Ciongar care leagă Peninsula Crimeea anexată de Rusia de zonele ocupate de ruşi în regiunea Herson din sudul Ucrainei. Saldo a publicat pe contul de Telegram o filmare cu momentul în care inspectează podul Ciongar. 

„Avarierea podurilor care leagă Crimeea și regiunea Herson este o altă acțiune complet lipsită de sens realizată de regimul de la Kiev la ordinele Londrei. Acest lucru nu va afecta în niciun fel cursul operațiunii speciale - există și alte rute terestre către Crimeea. Este simbolic faptul că regimul de la Kiev a efectuat acest act barbar în dimineața zilei de 22 iunie, ziua în care a început Marele Război Patriotic.
Ei par să-și arate în mod specific continuitatea istorică cu Germania nazistă. Dar vor ajunge la fel. Aș dori să liniștesc cetățenii: legătura cu Crimeea continuă, există și alte căi, deși puțin mai lungi. Prețurile la alimente, dacă cineva încearcă să le crească, vor fi reglementate. Toate problemele vor fi rezolvate. Deja, Guvernul Federației Ruse ia măsuri pentru a elimina problemele la traversarea podului”, a transmis Saldo. 
„Astăzi, fix 22 iunie, este un indiciu despre ce? Începutul sfârșitului pentru regimul de la Kiev, în primul rând....Coordonatele podurilor din regiunea Odesa, din Giurgiuleşti, Moldova - ce a făcut parte din Ucraina, pe Dunăre, dar a fost cedat de regimul Iuşcenko la un moment dat - toate aceste coordonate sunt cunoscute şi, în curând, va fi un răspuns foarte serios”, a mai ameninţat guvernatorul numit de Rusia în Herson.

Răspunsul României 

„România condamnă ferm declarațiile așa-zisului reprezentant al Rusiei în Herson, regiune ocupată ilegal de Rusia. Astfel de declarații la adresa Republicii Moldova care vizează și o parte a teritoriului României, aliat NATO, sunt inacceptabile.Totodată, lovirea infrastructurii civile e crimă de război”, este reacţia premierului Marcel Ciolacu şi a ministerului de Externe de la Bucureşti. 

Şi autoritățile de la Chișinău au condamnat declarațiile lui Saldo. Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov, va fi convocat la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) pentru a i se cere explicaţii cu privire la recentele declaraţii ale unui reprezentant al Rusiei din Herson prin care a fost ameninţată Republica Moldova. 

„Astfel de declarații sunt total inacceptabile. Nu vom tolera un astfel de limbaj îndreptat împotriva Republicii Moldova”, a subliniat MAEIE.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---