Politic Externe

Conflict România-Ucraina; mărul discordiei: Canalul Bâstroe. Reacția ambasadei Ucrainei în scandal, după poziția României

schedule 19 feb. 2023, 07:49

Conflict România-Ucraina; mărul discordiei: Canalul Bâstroe. Reacția ambasadei Ucrainei în scandal, după poziția României
Foto: Google Maps

Ambasada Ucrainei la București a avut, sâmbătă, prima reacție în scandalul pe tema Canalului Bâstroe. Diplomația ucraineană a precizat că lucrările de dragare pe Dunăre făcute de partea ucraineană „vizează exclusiv întreținerea căii navigabile, adică asigurarea navigației prin menținerea caracteristicilor tehnice actuale, precum și eliminarea consecințelor de colmatare naturală”. Reprezentanții ambasadei au explicat și faptul că astfel de lucrări se fac de mai mulți ani. În plus, oficialii au amintit că partea ucraineană a transmis, în august 2022, Administrația Fluvială a Dunării de Jos privind lucrările planificate. Totodată, Ucraina a îndemnat, la „avansarea responsabilă de informații publice pentru a nu prejudicia relațiilor bilaterale și pentru a nu alimenta propaganda rusă” și și-a exprimat recunoștiința pentru solidaritatea părții române.

Conflict România-Ucraina pe tema Canalului Bâstroe

„Toate lucrările de dragare pe Dunăre, desfăşurate în prezent de către partea ucraineană, care sunt executate exclusiv în cadrul frontierei de stat a Ucrainei, sunt de natură operaţională curentă şi vizează exclusiv întreţinerea căii navigabile, adică asigurarea siguranţei navigaţiei prin menţinerea caracteristicilor tehnice actuale, precum şi eliminarea consecinţelor de colmatare naturală.
Lucrările operaţionale de dragare pe şenalul maritim navigabil, ca urmare a colmatării naturale semnificative, se execută în mod permanent de mai mulţi ani în zonele specificate şi convenite, în conformitate cu normele legislaţiei ucrainene, acordurile şi convenţiile internaţionale”, arată reprezentanţii Ambasadei Ucrainei în România, într-un comunicat postat sâmbătă. 

Potrivit sursei citate, în luna august a anului trecut partea ucraineană a informat Administrația Fluvială a Dunării de Jos cu privire la lucrările planificate.

„În cazul în care partea ucraineană va planifica implementarea proiectelor majore diferite de cele operaţionale curente, partea română va fi informată în prealabil şi va avea loc convenirea acestora în conformitate cu legislaţia în vigoare, acordurile şi convenţiile internaţionale.
În condiţiile războiului brutal în desfăşurare al Rusiei împotriva Ucrainei exprimăm recunoştinţă României pentru solidaritatea fermă cu poporul ucrainean si îndemnăm la avansarea responsabilă de informaţii publice pentru a nu prejudicia relaţiile bilaterale şi pentru a nu alimenta propaganda rusă”, precizează Ambasada Ucrainei. 

România nu vrea ca brațele Chilia și Bâstroe să fie incluse în rețeaua transeuropeană de transport. Precizări MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a afirmat, referitor la informațiile privind lucrări de dragare care au fost în Ucraina pe Canalul Bâstroe, că a cerut încă din 13 februarie date Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, Poliției de Frontieră, iar în funcție de răspunsurile autorităților române de resort va întreprinde imediat demersurile diplomatice necesare în cazul în care va rezulta că au fost derulate activități având ca scop adâncirea rutei de navigație.

De asemenea, MAE a menționat că a transmis chiar în cursul anului 2022 atât Comisiei Europene, cât și autorităților ucrainene că autoritățile române nu sunt de acord cu propunerea de includere a brațelor Chilia și Bâstroe ale Dunării în rețeaua transeuropeană de transport.

Este o propunere a cărei realizare e urmărită de Ucraina încă din 2014, dat fiind că este necesar ca proiectul canalului de navigație realizat de Ucraina să respecte strict prevederile de drept internațional aplicabile, inclusiv și mai ales reglementările în materie de protecție a mediului.

Mențiunile MAE au venit la o zi după ce ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că sunt semnale că Ucraina desfășoară lucrări de dragare pe Bâstroe.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că nici legislația din România, nici cea ucraineană nu permit desfășurarea de lucrări care să pună în pericol biodiversitatea și ecosistemele din Delta Dunării. Oficialul s-a arătat convins că ministerele de resort vor monitoriza lucrările care vizează canalele navigabile.

„Subliniez încă o dată că Ministerul Mediului va urmări aceste lucrări, va urmări procedurile bazate pe convenţiile europene şi internaţionale şi vom împiedica toate lucrările care pot afecta biodiversitatea şi ecosistemul Deltei Dunării”, adăuga Tanczos.

Aurescu a discutat cu Kuleba la Munchen 

„În marja Conferinței de Securitate de la Munchen, am discutat cu colegul meu, Dmitro Kuleba, și am solicitat clarificarea cât mai curând a poziției Ucrainei privind dragarea canalului Bîstroe, complementar demersurilor deja întreprinse de MAE român pe lângă partea ucraineană”, a scris ministrul de externe, Bogdan Aurescu, sâmbătă, într-o postare pe rețeaua socială Twitter.SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 20 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

32 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9768 RON
0.00030
USD
USD: 4.6464 RON
0.01120
GBP
GBP: 5.8855 RON
0.03190
HUF
HUF: 1.2572 RON
-0.00720
BGN
BGN: 2.5446 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.2078 RON
0.00360
Convertor valutar

Rezultat: ---