Externe

Kuleba contrazice România în cazul dronei căzute pe malul românesc al Dunării într-un atac aerian asupra portului ucrainean Izmail: „Nu are rost să nege. Avem dovezi”

schedule 05 sept. 2023, 07:49

Kuleba contrazice România în cazul dronei căzute pe malul românesc al Dunării într-un atac aerian asupra portului ucrainean Izmail: „Nu are rost să nege. Avem dovezi”
Foto: Dmytro Kuleba/Facebook

Kievul are dovezi fotografice care arată că drone rusești au lovit teritoriul românesc în timpul unui atac aerian care a avut loc în cursul nopții asupra portului ucrainean Izmail, a declarat luni șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba. Aflată la Berlin, omologul său român, Luminița Odobescu, a dezmințit informația, așa cu a făcut-o mai devreme și Ministerul Apărării de la București. 

Ministrul Dmitro Kuleba a afirmat în faţa reporterilor, după o conferinţă de presă susţinută la Kiev, că Ucraina are dovezi fotografice care arată că dronele ruseşti au lovit teritoriul românesc în timpul unui atacului aerian de peste noapte. 

„Cred că, în acest caz particular, ele (autorităţile române - n.r.) studiază acum toate aspectele a ceea ce s-a întâmplat. Nu are rost să negăm că acolo a căzut ceva. Iar noi afirmăm cu autoritate, cu dovezi, că au fost drone Shahed care au zburat acolo. Avem dovezi fotografice că ceva a căzut acolo”, a declarat Kuleba, citat de agenţia Ukrinform.

Ministrul ucrainean de Externe a adăugat că „există tendinţa de a încerca să nu se escaladeze interpretarea unor evenimente de către parteneri, pentru a nu fi implicaţi într-un conflict direct”.

Kuleba a subliniat că pentru Ucraina este clar ce s-a întâmplat în România. „ Avem dovezi fotografice. Suntem gata să le împărtăşim, dar concluziile finale vor fi trase de autorităţile române, care vor trebui nu doar să tragă concluzii, ci şi să spună ce vor face cu ele. Este mai uşor să tragi concluzii decât să faci ceva în legătură cu ele. De aceea avem o reacţie atât de prudentă”, a explicat ministrul ucrainean de Externe. 

Luminița Odobescu dezminte informația

Teritoriul nostru nu a fost lovit de drone rusești sau de resturi ale acestora în atacul aerian din cursul nopții asupra portului Izmail, a declarat luni ministrul român de Externe, Luminița Odobescu, citată de The Guardian.

„Bineînţeles că există un risc, pentru că ceea ce s-a întâmplat acolo este foarte aproape de graniţele noastre”, a declarat ea reporterilor cu ocazia unei vizite la Berlin. 
„Am văzut că Rusia continuă în mod cinic să atace infrastructura civilă, nepermiţând Ucrainei să îşi exporte cerealele. Bineînţeles, există riscul unor accidente sau incidente, dar deocamdată nu a fost cazul”, a completat Odobescu. 
Și ministrul Apărării, Angel Tilvăr, a infirmat anterior că „în mod categoric informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la o aşa-zisă situaţie apărută în cursul nopţii de 3 spre 4 septembrie, în care drone ruseşti ar fi căzut pe teritoriul naţional al României”. 

El a declarat că Ministerul Apărării a monitorizat situația și că „în niciun moment mijloacele de atac utilizate de Federaţia Rusă nu au generat ameninţări militare directe la adresa teritoriului naţional sau apelor teritoriale ale României”.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---