Externe

Discuții tensionate între SUA și China pe tema sprijinului pentru Rusia

schedule 26 apr. 2024, 09:42

Discuții tensionate între SUA și China pe tema sprijinului pentru Rusia
https://pixabay.com/photos/china-graffiti-nation-flag-2704112/
Blinken și Wang Yi discută tensiuni și cooperare la Beijing, abordând probleme precum sprijinul Chinei pentru Rusia și situația din Taiwan.

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit vineri cu ministrul chinez de externe Wang Yi la Beijing, într-o serie de discuții cu ușile închise axate pe probleme complexe și tensiuni crescânde, în special legate de sprijinul Chinei pentru Rusia în contextul invaziei Ucrainei. Întâlnirea a avut loc la Casa de oaspeți de stat Diaoyutai și a inclus un prânz de lucru, cu scopul de a menține progresul în relațiile bilaterale, în ciuda unei agende încărcate și dificile.

Antony Blinken, care se află la a doua sa vizită în China în mai puțin de un an, a exprimat speranța că SUA și China vor face progrese, menționând că va aborda probleme sensibile precum practicile comerciale ale Chinei, sprijinul Beijingului pentru Moscova sau situația din Taiwan.

Pe de altă parte, Wang Yi a remarcat că relațiile dintre cele două puteri încep să se stabilizeze după întâlnirea dintre președintele american Joe Biden și omologul său chinez Xi Jinping, care a avut loc la San Francisco în noiembrie. Totuși, ministrul chinez de externe a subliniat că apar "elemente negative" în relația dintre Washington și Beijing, accentuând că drepturile de dezvoltare ale Chinei sunt "oprimite în mod nejustificat" și că interesele fundamentale ale țării sunt contestate.

Wang Yi a pus în discuție direcția în care ar trebui să se îndrepte relațiile bilaterale, sugerând că aceasta este o problemă majoră care testează sinceritatea și capacitățile ambelor națiuni. Blinken a insistat pe claritate și directitudine în discuții, subliniind importanța evitării neînțelegerilor și a calculelor greșite.

Șeful diplomației americane a sosit în China miercuri, făcând o primă oprire la Shanghai, iar o întâlnire cu președintele Xi Jinping nu a fost încă anunțată.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 8 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

27 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---