Politic

Concluzii după vizita premierului Ciolacu în SUA. Cea mai mare miză pentru România, eliminarea vizelor, vine cu o condiție

schedule 07 dec. 2023, 08:19

Concluzii după vizita premierului Ciolacu în SUA. Cea mai mare miză pentru România, eliminarea vizelor, vine cu o condiție
Foto: Marcel Ciolacu/Facebook

Premierul Marcel Ciolacu și-a încheiat vizita de patru zile în Statele Unite ale Americii (SUA), unde a purtat mai multe discuții cu înalți oficiali americani pentru a obține beneficii și investiții în România. Ieri, în ultima zi, la New York, prim-ministrul, împreună cu delegaţia română a avut întâlniri la Organizaţia Naţiunilor Unite. 

Vizita premierului Marcel Ciolacu în SUA s-a încheiat. Concluzii: cea mai mare miză pentru România, eliminarea vizelor, vine cu o condiție

Vizita de patru zile a premierului Ciolacu în SUA s-a încheiat şi putem vedea şi primele concluzii. Poate cea mai mare miză pentru noi este eliminarea vizelor în anul 2025, însă România trebuie să îndeplinească o condiție: rata de refuz să fie 3%, în contextul în care în 2022 acest procent era de peste 10%. 

”E o consolidare a Parteneriatului strategic, am vorbit foarte mult de eliminarea vizelor şi lucrul acesta mai mult ca sigur anul viitor va fi anunţat, şi din anul 2025 vom putea călători în Statele Unite fără vize. Va fi un efort comun, am făcut apel şi la diaspora şi o să se implice foarte mult şi românii şi statul român şi statul american astfel încât să îndeplinim această condiţie”, a precizat premierul Ciolacu în SUA.

Au fost discuţii importante în cele patru zille pe care premierul le-a petrecut în SUA cu mai mulţi oficiali americani. Trei zile a stat la Washington, iar discuţiile s-au axat pe atragerea de investiţii americane în ţara noastră, în domenii precum apărare, energie dar şi tehnologie.

Marcel Ciolacu vrea investiții americane în industria de apărare. Mai exact, vrea să realizeze un hub regional de mentenanță pentru avioanele F-16 în România și își dorește și ca în 2030 să ajungă în țara noastră primele avioane de luptă F-35. 

Cât despre zona tehnică, au fost discuții cu reprezentanții Google, iar delegația română și-a arătat interesul ca gigantul tehnologic să investească la noi în țară, așa cum a făcut-o şi în alte state europene şi să creeze un centru de date care ar aduce mii de locuri de muncă pentru români.

Au fost discuţii şi pe zona energetică şi mai apoi aici, la New York, Marcel Ciolacu şi delegaţia română din care fac parte miniştrii apărării de externe, dar şi economiei, au avut întâlniri la Organizaţia Naţiunilor Unite. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 13 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

34 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9709 RON
-0.00170
USD
USD: 4.567 RON
-0.02020
GBP
GBP: 5.897 RON
0.00890
HUF
HUF: 1.2719 RON
0.00200
BGN
BGN: 2.5416 RON
-0.00090
CHF
CHF: 5.1374 RON
0.00590
Convertor valutar

Rezultat: ---