Primele date din ancheta exploziei din Călimănești
Se repetă situația de la Crevedia, iar acum se caută vinovații. De această dată, a sărit în aer o magistrală de gaze. Conducta era la o adâncime mică, aproape 70 de centimetri sub pământ, spun surse din anchetă, și era paralelă cu viitoarea autostradă a Moldovei.
În miezul nopții, muncitorii au folosit un utilaj greu, care macină terenul, și au atins această magistrală. Procurorul de caz s-a ferit să ofere concluzii despre posibilul vinovat. Cei de la Transgaz susțin că această conductă urma să fie relocată, tocmai pentru a nu se ajunge la o tragedie.
Constructorul, însă, se pare că ar fi ignorat această manevră și i-a lăsat pe muncitori să lucreze în condiții de risc. Aceleași surse din anchetă spun că muncitorii ar fi trebuit să lucreze la lopată în perimetrul cu pricina, nu cu utilajele, dar ar fi ignorat asta pentru a se mișca mai repede.
Citește și:
Rafila, despre incendiul de la spitalul Robănescu: „Copiii vor fi transferați înapoi”
Mădălina Crețan, despre cauza decesului lui Nosfe. Femeia luptă ca amintirea soțului ei să rămână vi
În timpul exploziei se lucra intens pe şantier. 10 muncitori erau în schimbul de noapte, în a treia tură de lucru. Echipele lucrau pe semnătură noaptea, spun cei de la Compania Naţională de Drumuri. Șantierele ar trebui închise noaptea, însă era doar o recomandare.
Un alt detaliu de menționat este că nu a mai avut răbdare constructorul pentru ca firma contractată să primească undă verde pentru relocarea conductei.
„Proiectantul a venit cu trei propuneri de relocare a conductei, nu au fost avizate de Transgaz, pentru ca nu respectau normativele tehnice de relocare”, a transmis Alexandru Macoveiciuc, purtător de cuvânt Transgaz.
Prefectul orașului, în schimb, vorbește despre o greșeală mortală. Conducta ar fi fost amplasată la adâncime mult prea mică, de 30 de centimetri. În mod normal, magistralele de gaz ar trebui să fie îngropate la un metru adâncime, iar de la fundul gropii până la suprafață normele prevăd o înălțime de aproape 2 metri.
Citește și:
Moartea lui Stephan Pelger a îndoliat lumea mondenă. Psihologii, semnal de alarmă
Cătălin Bordea, declarații despre momentul în care Livia a plecat de acasă
„Clar este, din primele concluzii, o eroare umană. Nu pare o adâncime tocmai în regulă pentru o magistrală. Din punctul meu de vedere ar trebui să fie la o adâncime mult mai mare”, Nicușor Halici, prefect Vrancea.
„Conductele sunt îngropate la un metru. Aduce gaz de la Brăila la Oneşti. Alimentează toată zona Moldovei”, Cristi Schimidt, director Transgaz Bacău.
Anchetatorii merg pe două ipoteze. Prima, în care muncitorii au spart magistrala și au tras cisterna cu apă aproape pentru a stinge focul, moment în care a explodat. A doua variantă - o pungă uriașă de gaze, formată din cauza fisurilor acumulate.