Locale

Cum s-a produs explozia de la Călimănești (ISU Vrancea). Unul dintre răniți, arsuri pe 65% din corp

schedule 21 sept. 2023, 10:47

Explozia de la magistrala de gaz de la Călimăneşti din judeţul Vrancea a fost cauzată de executarea lucrărilor pe şantierul Autostrăzii Moldovei A7 - este concluzia investigaţiei pompierilor la faţa locului, a transmis joi Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Vrancea. Patru muncitori au murit pe loc, iar alți cinci au fost răniți în urma deflagrației produse noaptea trecută. Inspectorii ITM fac cercetări pentru a stabili dacă s-au respectat normele de securitate și sănătate în muncă. 

Cum s-a produs explozia de la magistrala de gaz de la Călimănești, pe un șantier de pe A7

UPDATE 11:00 Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vrancea a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere, neluarea/ nerespectarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă, în cazul exploziei urmate de incendiu care s-a produs pe şantierul Autostrăzii Moldova.

Conform surselor Observator, constructorul nu avea voie să facă lucrări mai aproape de 20 de metri de conducta de gaze fără finalizarea lucrărilor de protejare sau relocare a conductei. 

„În urma cercetărilor efectuate, s-a constatat că a fost vorba despre o explozie urmată de incendiu din cauza fisurării magistralei de transport gaze naturale şi apariţia scânteilor mecanice, urmare a executării lucrărilor pe şantierul autostrăzii A7”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea, Florin Olaru, citat de Agerpres.

Planul roşu de intervenţie a fost activat, în noaptea de miercuri spre joi, la ora 01.30. Cei patru muncitori care și-au pierdut viața erau angajaţi ai unei firme care lucrează la construcţia autostrăzii A7. 

La faţa locului au intervenit şase autospeciale de stingere cu apă şi spumă, patru ambulanţe SMURD, o autospecială de transport persoane şi victime multiple a ISU Vrancea şi cinci ambulanţe ale SAJ Vrancea. Incendiul a fost lichidat după circa trei ore.

  • Alimentarea cu gaze naturale nu a fost întreruptă la Focşani, Adjud şi Odobeşti. 

Concluziile finale după explozia de pe Autostrada A7

ISU Vrancea a transmis, joi dimineață, concluziile finale după verificările făcute la locul exploziei urmate de incendiu, pe Autostrada A7.

„Explozie urmată de incendiu din cauza fisurării magistralei de transport gaze naturale și apariția scânteilor mecanice, urmare a executării lucrărilor pe șantierul autostrăzii A7”, potrfivit ISU Vrancea.

Directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, a transmis condolenațe familiilor constructorilor decedați și însănătoșire celor răniți în explozia care a avut loc în noaptea de miercuri spre joi pe Autostrada A7.

„Transmit condoleanțe familiilor constructorilor care și-au pierdut viața în explozia de gaze care a avut loc în această noapte pe șantierul lotului 1 al Autostrăzii Focșani-Bacău. Totodată, doresc însănătoșire grabnică celor care au fost răniți în acest accident. Încă o dată se dovedește că meseria de constructor este grea și presupune riscuri”, a transmis, joi dimineața, Cristian Pistol, directorul CNAIR.

Angajații lucrau în schimbul 3 pentru a termina mai repede lucrările la A7

Oamenii erau angajați la firma afaceristului Dorinel Umbrărescu și lucrau în schimbul 3 pentru a termina mai repede lucrările la A7, de aceea se aflau după miezul nopții pe șantierul din satul Călimănești. Ei ar fi lovit cu utilajul de săpat o conductă magistrală de gaze, iar scânteile au provocat explozia puternică și incendiul. 

Cele cinci persoane rănite în urma exploziei de la Călimăneşti au ajuns la Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalului Municipal Adjud cu mijloace proprii. Doi bărbaţi de 61 şi 53 de ani, victime ale exploziei de la magistrala de gaz de la Călimăneşti, care prezentau arsuri pe 65%, respectiv 40% din corp, au fost preluaţi cu elicopterul şi transferaţi la unităţi medicale din Bucureşti, a informat, joi dimineaţă, Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vrancea.

Inspectorii ITM fac cercetări

Inspectorul șef al ITM Vrancea, Eliza Botezatu, a informat că inspectorii fac verificări pentru a stabili dacă s-au respectat sau nu normele de securitate și sănătate în muncă.Aceasta a completat că nu are cunoștință de alte sesizări privind acest șantier. 

„Există o comisie mixtă, dat fiind faptul că este un accident colectiv, vor veni inspectori din cadrul Inspecției Muncii București”, a spus Botezatu. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---