Războiul între Rusia şi Occident pe Sudul Global a început. Negocieri de pace în Arabia Saudită, fără Moscova
Ucraina a confirmat, luni, că în Arabia Saudită vor începe, în august, convorbiri cu intervenția reprezentanților internaționali. Acestea vizează, potrivit Kievului, restabilirea unei „păci juste” în conformitate cu „formula ucraineană”. Informaţia a fost dezvăluită în weekend de publicaţia americană The Wall Street Journal.
La discuţii vor participa țările occidentale, Ucraina și țările-cheie în curs de dezvoltare, inclusiv India și Brazilia. Conform sursei citate, Europa și Washington își intensifică eforturile de a consolida sprijinul internațional pentru solicitările de pace ale Ucrainei. La Jeddah vor ajunge pe 5 și 6 august înalți oficiali din 30 de țări, potrivit unor diplomaţi.
Citește și:
Rusia, la un pas de război civil. Mercenarii Wagner au preluat controlul în orașul Rostov
Rusia începe exerciții cu rachete balistice „invincibile”
Evgheni Prigojin, liderul Wagner, a decedat, după ce avionul în care se afla s-a prăbuşit în Rusia
SUA și UE luptă cu Rusia pentru Sudul Global
„Sudul global” este un termen care cuprinde în linii mari țări din regiunile Africa, America Latină și Caraibe, Asia (fără Israel, Japonia și Coreea de Sud) și Oceania (fără Australia și Noua Zeelandă).
În pofida faptului că susține că lucrează la un plan de pace pentru Ucraina, China nu a luat parte la întâlnirea de la Copenhaga. Beijingul nu este de așteptat să participe nici la discuțiile din Arabia Saudită.
Întâlnirea din august vine într-un moment dificil în lupta dintre Rusia și Occident pentru a obține sprijin global. SUA și UE au făcut eforturi ca hotărârea Rusiei de a se retrage dintr-un acord intermediat de ONU, menit să ușureze exportul de cereale din Ucraina, să fie condamnată la nivel global.
SUA și Europa susțin public planul de pace al Kievului, dar oficialii occidentali transmit că este clar că discuțiile la nivel global vor reuși numai dacă vor fi elaborate în jurul unui set de principii internaționale comune, cum ar fi Carta ONU, care susține suveranitatea teritorială și politică, independența și condamnă actele de agresiune, de amenințare și de folosire a forței.
Citește și:
Noi atacuri asupra Israelului. Teroriștii din Gaza au lansat zeci de rachete
Cine este românul de 22 de ani mort în Israel
Scandalul salariilor IKEA: cât se câștigă în România și cât în Spania. Cum a stabilit compania leafa
Un alt diplomat european a spus că Ucraina depune în continuare eforturi pentru a obține sprijin internațional pe probleme pe care țările în curs de dezvoltare nu le vor accepta, de exemplu extinderea sancțiunilor la adresa Rusiei. India, Turcia, Brazilia și China au evitat să impună sancțiuni Moscovei.
„Formula de pace a Ucrainei conţine zece puncte fundamentale, care, pe lângă garantarea păcii pentru Ucraina, va crea mecanisme de contracarare a conflictelor viitoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al biroului prezidenţial, Andrii Iermak, potrivit portalului Ukrinform.
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Zelenski este convins că „trebuie să se plece de la planul de pace ucrainean” adăugând că „încercăm să luăm în considerare opiniile şi poziţiile care nu contrazic Carta ONU”.