Externe

Alegerile prezidențiale din Rusia, marcate de controverse și reacții internaționale mixte

schedule 18 mar. 2024, 16:24

Alegerile prezidențiale din Rusia, marcate de controverse și reacții internaționale mixte
Foto: Asatur Yesayants/Shutterstock.com
Putin reales cu 87% voturi în Rusia, Occidentul îndoielnic privind corectitudinea alegerilor.

Vladimir Putin a fost reales pentru un nou mandat de șase ani la Kremlin, obținând 87% din voturile exprimate, conform Comisiei Electorale din Rusia. Această victorie, descrisă ca un "record", a fost primită cu reacții mixte pe scena internațională. În timp ce lideri din China, Coreea de Nord, Venezuela, Cuba și alte națiuni au transmis felicitări, Occidentul a exprimat îngrijorări cu privire la corectitudinea și libertatea procesului electoral.

Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a lăudat procesul electoral ca fiind "impecabil", în timp ce președintele chinez Xi Jinping a subliniat "susținerea deplină" a poporului rus pentru Putin. În contrast, reprezentanți ai Uniunii Europene și ai altor state occidentale au criticat alegerile ca fiind nici corecte, nici democratice, nici libere. Ministrul Afacerilor Externe al României, Luminița Odobescu, a condamnat organizarea alegerilor în teritoriile anexate ilegal și a susținut adoptarea unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

În Cecenia, Putin a obținut aproape 99% din voturi, cu o prezență la urne raportată de 97%, cifre care au ridicat semne de întrebare cu privire la autenticitatea acestora. Observatori internaționali nu au monitorizat alegerile, iar proteste ale contestatarilor lui Putin au avut loc în diverse regiuni ale țării.

Liderul rus, care se confruntă cu critici din partea Occidentului pentru reducerea opoziției la tăcere, a răspuns acestor acuzații afirmând că nimeni nu a reușit să intimideze sau să zdrobească voința poporului rus în istorie și că aceasta nu se va schimba nici în viitor. Putin este acum pregătit să rămână la putere până în 2036.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---