Politic

Alegeri prezidențiale în Rusia: Putin vizează un nou mandat în contextul tensiunilor internaționale

schedule 15 mar. 2024, 08:24

Alegeri prezidențiale în Rusia: Putin vizează un nou mandat în contextul tensiunilor internaționale
Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock
Alegerile prezidențiale din Rusia sunt așteptate să îi aducă lui Putin un nou mandat, în ciuda criticilor și absenței opoziției reale.

Alegerile prezidențiale din Rusia, programate să se desfășoare între 15 și 17 martie, sunt așteptate să îi aducă actualului lider Vladimir Putin un nou mandat de șase ani. Putin, în vârstă de 71 de ani, este favorit să câștige alegerile, în ciuda acuzațiilor de autocrat și criminal de război venite din partea criticilor săi. Sondajele de opinie publicate de Moscova indică un sprijin majoritar din partea populației, care îl vede pe Putin ca pe un lider necesar în fața unui Occident considerat intruziv.

Contracandidații lui Putin, nominalizați de partidele favorabile Kremlinului, sunt Nikolai Haritonov, Leonid Sluțki și Vladislav Davankov. Haritonov, candidatul Partidului Comunist, a mai candidat în 2004 și este membru al Dumei de Stat. Sluțki, liderul Partidului Liberal Democrat al Rusiei, este cunoscut pentru opiniile sale anti-occidentale și a fost acuzat de hărțuire sexuală în 2018, dar a fost exonerat de o comisie parlamentară. Davankov, cel mai tânăr candidat, este membru al Dumei de Stat și deputat al partidului Oameni Noi.

Mai mulți potențiali candidați au fost împiedicați să participe la alegeri, printre care Boris Nadejdin și Ekaterina Dunțova, ale căror candidaturi au fost respinse de autoritățile electorale. Cel mai cunoscut opozant al lui Putin, Aleksei Navalnîi, a murit în detenție în februarie, la vârsta de 47 de ani, în timp ce ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru acuzații de extremism.

Procesul de votare se va desfășura pe parcursul a trei zile, o premieră pentru alegerile prezidențiale din Rusia, și va include și votul online. Observatorii independenți au criticat aceste schimbări, susținând că împiedică transparența alegerilor. De asemenea, OSCE a exprimat regretul că nu poate trimite observatori la alegeri, datorită deteriorării condițiilor din Rusia.

Alegerile sunt urmărite îndeaproape la nivel internațional, în contextul în care trupele ruse continuă invazia în Ucraina. Administrația prezidențială rusă își propune o prezență la vot de minimum 70% și o victorie pentru Putin cu cel puțin 80%, depășind recordul său de 76,7% din 2018.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---