Politic Locale

Comisia juridică a Camerei Deputaților a aprobat proiectul de lege pentru devansarea alegerilor prezidențiale

schedule 04 mar. 2024, 17:26

Comisia juridică a Camerei Deputaților a aprobat proiectul de lege pentru devansarea alegerilor prezidențiale
Foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Comisia juridică a aprobat devansarea alegerilor prezidențiale în România, cu tururi pe 15 și 29 septembrie.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a dat luni aviz favorabil proiectului de lege care prevede devansarea datei alegerilor prezidențiale în România. Conform deciziei, scrutinul pentru alegerea președintelui va avea loc pe 15 septembrie pentru primul tur și pe 29 septembrie pentru turul al doilea.

Proiectul, inițiat de deputații UDMR, stabilește că "Ziua alegerilor este duminica. Alegerile au loc cu cel mult trei luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de președinte. Cu cel puțin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabilește data alegerilor prin hotărâre".

Deputatul USR Victor Ilie a exprimat o poziție critică față de acest proiect, susținând că modificările aduse legislației electorale pe parcursul anului electoral pot afecta principiile democratice și pot influența rezultatele alegerilor în favoarea coaliției aflate la putere.

În timpul dezbaterilor, membrii partidului AUR au manifestat prin afișe cu mesaje precum "Vrem alegeri democratice" și "Stop abuzului de putere", solicitând alegeri libere. Președinta comisiei, Laura Vicol, a intervenit cerând eliminarea afișelor sau părăsirea sălii.

Un amendament propus de AUR, care sugera ca alegerile să aibă loc cu cel mult 30 de zile înainte de expirarea mandatului actualului președinte, a fost respins de comisie.

După avizul Comisiei juridice, proiectul va fi supus dezbaterii și în Comisia pentru administrație publică, urmând ca raportul de fond să fie întocmit. Propunerea legislativă a trecut deja de Senat pe 26 februarie și este programată pentru discuție în plenul Camerei Deputaților, care are rol decizional în acest caz.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9756 RON
-0.00030
USD
USD: 4.6134 RON
0.02300
GBP
GBP: 5.7832 RON
0.00510
HUF
HUF: 1.2824 RON
-0.00140
BGN
BGN: 2.544 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0909 RON
0.00650
Convertor valutar

Rezultat: ---