Cine este șeful Misiunii UE în Republica Moldova
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că este încântat de alegerea actualului ambasador al României la Vilnius, Cosmin Dinescu, în funcția de Șef al Misiunii UE în Republica Moldova (EU Partnership Mission - EUPM). Acesta a fost ales în urma unui proces de selecție care s-a organizat la nivelul Serviciului European de Acțiune Externă, săptămânile trecute.
Consiliul Afaceri Externe (CAE) din 24 aprilie 2023 a luat decizia de a înființa Misiunea, acest pas fiind puternic susținut de România. EUPM este prima misiune civilă a UE în Republica Moldova și va dura o perioadă inițială de doi ani.
Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate Josep Borrell a anunțat decizia de alegere a diplomatului român în această funcție, după care a fost comunicată ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu.
Citește și:
Tensiuni SUA-China din cauza spionajului în Cuba
Soarta ostaticilor români de pe Galaxy Leader
Sabin Bălașa, pictorul familiei Ceaușescu. Viața artistică a „moldoveanului de origine oltean”
Ce spune ministrul MAE despre desemnarea diplomatului român
Bogdan Aurescu a fost încântat de decizie și a transmis un mesaj de încurajare și susținere pentru ceea ce urmează.
"Suntem mândri că un coleg de-al nostru, un foarte bun profesionist și un diplomat cu experiență, va conduce prima misiune PSAC civilă a UE în Republica Moldova, care își propune să susțină Chișinăul în domenii-cheie ale concretizării parcursului său european, cu accent pe consolidarea rezilienței și securității Republicii Moldova.
Alegerea lui Cosmin Dinescu în această funcție deosebit de importantă la nivelul UE confirmă atât valoarea candidatului României, cât și rolul-cheie al țării noastre în susținerea Republicii Moldova pe toate palierele, mai ales pe calea europeană și pe realizarea reformelor democratice.
În același timp, această reușită este și rezultatul eforturilor politico-diplomatice intense din ultima perioadă ale diplomației române la nivel de lucru, dar și ministerial, atât la Bruxelles, cât și în capitalele statelor membre UE.
A fost astfel confirmat, încă o dată, profilul României de stat membru UE responsabil, inclusiv în domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună și cu un rol esențial în sprijinul consolidării rezilienței și securității Republicii Moldova,” a declarat ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.
Cine este diplomatul român desemnat șeful Minisiunii UE
La începutul acestei săptămâni, la Consiliul Afacerilor Externe, pe lângă decizia de creare a EUPM, diplomația română a reușit să obțină și acordul politic pentru crearea unui nou regim de sancțiuni, care a venit la propunerea ministrului român de externe în data de 20 februarie, cu privire la persoanele și entitățile care acționează pentru destabilizarea Republicii Moldova.
Citește și:
Vicepreședintele Academiei Române, Răzvan Theodorescu, a murit la vârsta de 83 de ani
Cine este Antoneta Galeș de la America Express
De ce documente ai nevoie pentru schimbarea sau obținerea cărții de identitate
Cosmin Dinescu, care ocupă acum funcția de ambasador al României în Lituania și Letonia, și-a depus candidatura pentru această poziție alături de alte șapte persoane.
Cosmin George Dinescu, diplomat de carieră cu gradul de ambasador, are o experiență de două decenii și jumătate în serviciul diplomatic românesc. De-a lungul carierei sale, Cosmin Dinescu a fost secretar general al MAE, ambasador în Republica Croația (2010-2016), director general pentru afaceri juridice, co-agent al României în cazul din fața Curții Internațională de Justiție privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră, reprezentant supleant al României la Comisia Dunării, președinte al celei de-a 18-a sesiuni a Comisiei Organizației Națiunilor Unite pentru Prevenirea Criminalității și Justiție Penală (2009).
Citește și:
MApN oferă posturi pentru 5.000 de soldaţi şi ofiţeri. Care sunt condițiile de înscriere
Horoscopul dragostei 27 martie - 2 aprilie 2023: Află ce îți rezervă astrele!
Misiunea are drept scop concentrarea pe consolidarea capacităților, ameliorarea și depășirea vulnerabilităților accentuate ale Republicii Moldova, în contextul presiunilor din partea Rusiei. Misiunea UE va duce la creșterea rezilienței în sectorul de securitate, dar și în combaterea amenințărilor hibride, cibernetice și a dezinformării.