Externe

Soarta ostaticilor de pe nava Galaxy Leader, inclusiv a unui român, în mâinile Hamas

schedule 15 mar. 2024, 09:24

Soarta ostaticilor de pe nava Galaxy Leader, inclusiv a unui român, în mâinile Hamas
Anas-Mohammed / Shutterstock
Echipajul navei Galaxy Leader, capturat de rebelii Houthi, inclusiv un român, se confruntă cu incertitudini legate de soarta lor.

Echipajul navei cargo Galaxy Leader, capturată în noiembrie de rebelii Houthi, inclusiv un cetățean român, se află într-o situație incertă, după ce rebelii au declarat că soarta lor este acum în mâinile mișcării Hamas. Nava, care transporta 17 filipinezi, doi bulgari, trei ucraineni, doi mexicani și un român, a fost capturată în Marea Roșie pe data de 19 noiembrie.

Un diplomat filipinez a exprimat îngrijorarea că nu se așteaptă la o eliberare a ostaticilor până la încheierea conflictului din Gaza. Rebelii Houthi, susținuți de Iran, au indicat că reținerea navei este o formă de răzbunare împotriva Israelului pentru acțiunile sale militare în Gaza. Purtătorul de cuvânt al Houthi, Nasr Al-Din Amer, a menționat că există discuții în curs cu Hamas pentru a decide soarta echipajului.

Oficialul filipinez pentru Afaceri externe, Eduardo de Vega, a subliniat dificultatea negocierilor, având în vedere că Houthi ar putea cere recunoașterea ca guvern oficial al Yemenului în schimbul eliberării ostaticilor, o cerință cu șanse reduse de a fi îndeplinită. De Vega a menționat că echipajul este tratat uman, primește hrană și este permis să comunice telefonic cu familiile lor săptămânal.

Filipine, care trimite anual aproape jumătate de milion de marinari în lume, este afectată în mod disproporționat de aceste riscuri, având în vedere că o bună parte din forța de muncă maritimă este compusă din cetățeni filipinezi.

Nava Galaxy Leader, operată de compania japoneză Nippon Yusen și deținută de Ray Car Carriers, a devenit o atracție turistică pentru localnicii din Yemen, care sunt transportați cu bărcile pentru a vedea vasul de mari dimensiuni. Datele din satelit arată că nava a fost mutată recent la aproximativ doi kilometri în larg, în apropierea orașului port Hoideidah din vestul Yemenului.


SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---