Politic Știri externe

Comisia Europeană a anunțat încheierea Mecanismului de Cooperare și Verificare pentru Bulgaria și România

schedule 15 sept. 2023, 13:09

Comisia Europeană a anunțat încheierea Mecanismului de Cooperare și Verificare pentru Bulgaria și România
Hadrian / Shutterstock

Comisia Europeană a anunțat în mod oficial Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pentru Bulgaria și România.

Mecanismul de Cooperare și Verificare pentru Bulgaria și România a fost încheiat

Anunțul despre încheierea Mecanismul de Cooperare și Verificare pentru Bulgaria și România a fost făcut de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Aș dori să felicit Bulgaria și România pentru progresele semnificative pe care le-au înregistrat de la aderarea lor la UE. Statul de drept este una dintre valorile noastre fundamentale comune ca Uniune, iar ambele state membre au realizat reforme importante în ultimii ani. Astăzi recunoaștem aceste eforturi prin eliminarea MCV. Lucrările pot continua acum în cadrul ciclului anual privind statul de drept, ca pentru toate statele membre.”, a declarat președintele Ursula von der Leyen.

Din 2007, de la începutul MCV, Comisia Europeană a prezentat regulat rapoarte cu privire la progresele reformelor relevante în Bulgaria și România. Când au aderat la Uniunea Europeană, Bulgaria și România mai aveau obiective de atins, în special în domeniul reformei judiciare și al luptei împotriva corupției, precum și în ceea ce privește criminalitatea organizată, în cazul Bulgariei.

În octombrie 2019, Comisia a publicat ultimul său raport MCV cu privire la Bulgaria, unde a indicat că „statul a îndeplinit în mod satisfăcător recomandările MCV rămase și că Bulgaria a înregistrat progrese suficiente în ceea ce privește îndeplinirea angajamentelor asumate la momentul aderării sale la UE și că toate obiectivele de referință pot fi încheiate în mod satisfăcător”.

În noiembrie 2022, a fost publicat ultimul raport privind România. Comisia a concluzionat că România a înregistrat progrese suficiente în ceea ce privește îndeplinirea angajamentelor asumate la momentul aderării sale la UE și că toate obiectivele de referință pot fi încheiate în mod satisfăcător, potrivit documentului.

Comisia a ajuns la concluzia că ambele state și-au îndeplinit în mod satisfăcător obligațiile stabilite în cadrul MCV la momentul aderării la Uniune. Această activitate a fost încheiată în iunie 2023. Pe data de 5 iulie 2023, Comisia Europeană a informat Consiliul și Parlamentul European asupra intenției sale de a încheia în mod oficial MCV pentru Bulgaria și România.

MCV se încheie în momentul în care toate obiectivele de referință sunt îndeplinite în mod satisfăcător. Astăzi, Comisia a adoptat două decizii de abrogare a Deciziilor 2006/928/CE și 2006/929/CE ale Comisiei, astfel, închizând MCV în mod oficial.

SONDAJ

Vi s-a cerut vreodată șpagă în spitalele din România?

Da: 11 voturi
Nu: 6 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

17 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9677 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6717 RON
-0.00080
GBP
GBP: 5.7103 RON
0.00310
HUF
HUF: 1.274 RON
0.00970
BGN
BGN: 2.5399 RON
-0.00010
CHF
CHF: 5.1335 RON
0.02030
Convertor valutar

Rezultat: ---