Noul Cod Rutier: cui i se poate confisca mașina sau când se suspendă permisul 10 ani
Șoferii vor plăti mai scump de fiecare dacă când vor fi prinși pe picioar greșit. 3.300 de lei va fi amenda pentru viteză cu 50 km/h peste limita legală, 1.320 pentru neacordarea de prioritate și 825 pentru depășire neregulamentară, iar pentru abaterile grave nu vor mai scăpa doar cu avertisment.
„Spre exemplu. Astăzi la o constatare din punct de vedere al conducătorului auto sub influenţa alcoolului, se poate aplica avertisment şi măsura complementară de suspendare a dreptului de conducere”, a declarat Bogdan Despescu, secretar de stat MAI.
Pentru infracțiuni la regimul rutier cum sunt conducerea fără permis și fuga de la locul accidentului, judecătorul va dispune obligatoriu suspendarea permisului între 3 și 5 ani. Dacă în cursa nebună șoferul provoacă un accident rutier mortal, ar putea rămâne fără permis până la 10 ani.
Citește și:
Modificări pregătite de UE pentru șoferi: permis auto digital, mașinile vor avea cutii negre
Pedepse mai dure pentru traficanții și consumatorii de droguri propuse de MAI
Școlile din România vor adopta o serie de măsuri mai dure după atacurile din Serbia
Proiectul ministerului prevede și „extinderea obligativității testării antidrog, respectiv alcool, în trafic, de către polițist”, după cum a explicat Bogdan Despescu, secretar de stat MAI.
Conducătorii auto vor fi testați obligatoriu dacă în mașinile lor vor fi găsite droguri sau sticle cu alcool, dacă au istoric de consum de substanțe interzise la volan sau pentru reînnoirea ori recuperarea permisului suspendat.
În fiecare zi au loc, în medie, 76 de accidente rutiere cu victime. Numărul morţilor pe şoselele din România este peste dublul mediei europene.