Externe

Germania și SUA permit Ucrainei utilizarea armelor furnizate pentru atacuri în Rusia

schedule 31 mai 2024, 12:41

Germania și SUA permit Ucrainei utilizarea armelor furnizate pentru atacuri în Rusia
FP Creative Stock / Shutterstock
Guvernul german permite Ucrainei să folosească armele sale împotriva țintelor militare ruse, aliniindu-se cu SUA și NATO.

Guvernul german, condus de cancelarul Olaf Scholz, a anunțat că va urma exemplul Statelor Unite, permițând Ucrainei să folosească armele germane pentru a viza ținte militare legitime din interiorul Rusiei. Decizia vine în contextul în care SUA au permis recent Ucrainei să utilizeze armamentul american în scopuri de contra-atac, în special în zona apropiată regiunii Harkov, unde forțele ruse au intensificat operațiunile militare.

Berlinul, care anterior a fost reticent în a permite utilizarea armelor sale pentru a lovi ținte în Rusia din cauza temerilor de escaladare a conflictului, a luat această decizie în conformitate cu obligațiile internaționale. Anunțul a fost făcut după ce mai multe rachete rusești au lovit clădiri civile în orașul ucrainean Harkov, provocând victime.

În același timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins amenințările Rusiei privind o posibilă escaladare a conflictului ca urmare a utilizării armelor occidentale în interiorul teritoriului rus. Mai multe țări membre NATO, inclusiv Regatul Unit, Franța, Olanda, precum și statele baltice și Polonia, și-au exprimat sprijinul pentru Ucraina, furnizându-i arme fără restricții.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a comunicat de asemenea că Germania va acorda Ucrainei un nou pachet de armament, în valoare de 500 de milioane de euro, pentru a susține eforturile de apărare ale țării în fața agresiunii rusești.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 15 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

36 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.976 RON
-0.00010
USD
USD: 4.4612 RON
0.00170
GBP
GBP: 5.9711 RON
-0.00690
HUF
HUF: 1.2528 RON
0.00450
BGN
BGN: 2.5442 RON
CHF
CHF: 5.2832 RON
-0.01910
Convertor valutar

Rezultat: ---