Externe

Volodimir Zelenski va semna un acord de securitate cu UE la summitul de la Bruxelles

schedule 26 iun. 2024, 12:18

Volodimir Zelenski va semna un acord de securitate cu UE la summitul de la Bruxelles
Dmytro Larin / Shutterstock
Zelenski participă la summitul UE pentru a semna un acord de securitate și a discuta despre sprijinul european pentru Ucraina.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este aşteptat să participe la summitul european de la Bruxelles, care va avea loc joi, pentru a semna un acord privind „angajamentele de securitate” ale Uniunii Europene faţă de ţara sa. Conform anunţului făcut de preşedinţia franceză, Zelenski va fi prezent în deschiderea Consiliului UE pentru a discuta despre situaţia Ucrainei şi, în special, despre angajamentele de securitate.

Un acord asupra acestor garanţii de securitate ale UE a fost aprobat de ţările membre şi urmează să fie semnat în cadrul summitului. Documentele consultate indică intenţia UE de a continua finanţarea livrărilor de arme către Kiev, de a susţine instruirea soldaţilor ucraineni şi de a întări industria de apărare a Ucrainei. Totuşi, nu sunt menţionate angajamente concrete pentru un nou ajutor din partea UE.

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski au semnat anterior un acord bilateral de securitate, iar alte state membre, inclusiv Germania, SUA şi Marea Britanie, au încheiat pacte similare cu Ucraina. Aceste acorduri sunt văzute de Kiev ca un pas către aderarea la UE şi NATO, în urma refuzului Alianţei de a oferi un calendar precis pentru aderare.

Participarea lui Zelenski la summitul european vine la scurt timp după deschiderea negocierilor de aderare între UE şi Ucraina, un moment considerat „istoric” de ambele părţi.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 15 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

36 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.976 RON
-0.00010
USD
USD: 4.4612 RON
0.00170
GBP
GBP: 5.9711 RON
-0.00690
HUF
HUF: 1.2528 RON
0.00450
BGN
BGN: 2.5442 RON
CHF
CHF: 5.2832 RON
-0.01910
Convertor valutar

Rezultat: ---