Externe

Volodimir Zelenski acuză Rusia că bombardează rutele de evacuare după dezastrul de la Kahovka. Președintele ucrainean a anunțat și noi sancțiuni pentru cei care îl ajută pe Vladimir Putin

schedule 12 iun. 2023, 09:48

Volodimir Zelenski acuză Rusia că bombardează rutele de evacuare după dezastrul de la Kahovka. Președintele ucrainean a anunțat și noi sancțiuni pentru cei care îl ajută pe Vladimir Putin
Foto: Volodimir Zelenski/Facebook

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia, duminică, într-un nou discurs, că bombardează rutele de evacuare după dezastrul creat odată cu aruncarea în aer a barajului Kahovka. „Și fiarele au mai multă moralitate decât voi”, a spus șeful de stat. Oficialul a anunțat și noi sancțiuni pentru cei care îl ajută pe Vladimir Putin. 



Șeful de stat ucrainean a transmis și că aproape 100 de ucraineni au fost eliberați din captivitate. „Astăzi am reuşit să aducem înapoi încă 95 dintre oamenii noştri din captivitatea rusă. 31 sunt apărătorii Mariupolului. Majoritatea sunt soldaţi şi sergenţi, doi ofiţeri. Forţele Armate, Garda Naţională, grăniceri. Sunt recunoscător echipei noastre implicate în schimburi: Budanov, Yermak, Malyuk, Lubinets. De asemenea, continuăm operaţiunea de salvare în sudul Ucrainei şi am reuşit să evacuăm aproximativ 4.000 de persoane. Zeci de oraşe şi sate rămân inundate, cea mai gravă situaţie fiind încă în zona ocupată temporar a regiunii Herson.

Teroriştii ruşi continuă să bombardeze rute de evacuare, puncte de evacuare, bărci care duc oamenii... Astăzi, în urma unuia dintre aceste atacuri, trei persoane au fost ucise, condoleanţe familiilor şi prietenilor lor... Încă zece persoane au fost rănite, inclusiv doi poliţişti. A fost o evacuare din Kardashynka, un sat de pe malul stâng al regiunii Herson... Ocupanţii au creat acest dezastru prin aruncarea în aer a unui baraj, lăsând oamenii în voia sorţii în oraşele şi satele inundate şi apoi bombardând bărcile care încearcă să îi ducă pe oameni... Până şi fiarele au mai multă moralitate decât tine, stat rus”, a afirmat liderul de la Kiev.

Noi sancţiuni pentru cei care ajută Rusia

„În aceste zile, reprezentanţi ai Curţii Penale Internaţionale au vizitat regiunea Herson. Chiar în prima zi “după dezastru, procurorul general a trimis o solicitare la Oficiul Procurorului Curţii Penale Internaţionale pentru a investiga dezastrul, iar activitatea a început deja.
Este foarte important că reprezentanţii justiţiei internaţionale au văzut cu ochii lor consecinţele acestui act terorist rusesc şi au auzit auzit singuri că teroarea rusă continuă. Şi continuă cu cel mai cinic şi brutal bombardament al teritoriului inundat, zona de evacuare... Deja facilităm şi vom facilita în continuare cea mai independentă şi obiectivă anchetă a Curţii Penale Internaţionale”, a adăugat el. 

Zelenski a anunţat şi noi sancţiuni pentru cei care ajută Rusia: „Astăzi, statul nostru a mai făcut un pas în privinţa sancţiunilor. Împotriva celor care slujesc răul care a devenit statul rus. Împotriva celor care au ajutat la distrugerea libertăţii în Rusia şi au jucat un rol cheie în represiunile de pe teritoriul ocupat temporar al Ucrainei şi din Rusia însăşi.

178 dintre aceste persoane au fost adăugate pe listele noastre de sancţiuni la cererea Serviciului de Securitate al Ucrainei. Şi vom face totul pentru a ne asigura că fiecare dintre aceşti complici ai dictaturii ruse este tras la răspundere pentru tot ceea ce au făcut împotriva oamenilor şi a libertăţii. Pentru fiecare destin distrus şi fiecare decizie penală care a ajutat Rusia să se transforme într-un stat terorist”.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---