Politic

Soluția găsită de Iohannis și Zelenski pentru a gestiona exportul cerealelor ucrainene spre România. „Fermierii români nu vor fi afectați”

schedule 21 sept. 2023, 09:04

Soluția găsită de Iohannis și Zelenski pentru a gestiona exportul cerealelor ucrainene spre România. „Fermierii români nu vor fi afectați”
Foto: president.gov.ua

Președintele Klaus Iohannis și omologul Volodimir Zelenski s-au înțeles. Șeful nostru de stat a declarat, miercuri, că au fost găsite soluții pentru gestionarea exporturilor cerealelor ucrainene, așa încât fermierii români să nu fie afectați.

Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski au găsit soluția pentru a gestiona exportul cerealelor ucrainene spre România

Klaus Iohannis a avut o întâlnire cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și vicepremierul bulgar, Mariya Gabriel. Șeful de stat român a menționat că discuțiile s-au axat pe tranzitul cerealelor și exportul acestor produse în statele prin care trec. 

„Am găsit soluţii atât pentru tranzitul produselor agricole din Ucraina spre pieţele mondiale, cât şi pentru a gestiona exportul acestor produse spre România. Am găsit deschidere în partea ucraineană, Guvernul României s-a implicat foarte bine şi s-au negociat condiţionalităţi, Comisia a venit cu soluţii suplimentare.
În esenţă, este vorba de un sistem de autorizare a acestor exporturi, care autorizare trebuie să fie agreată şi de-o parte şi de cealaltă, în acest fel putând să controlăm foarte bine fenomenul şi să nu afectăm fermierii din România, care au nemulţumiri legate de aceste produse”, a afirmat şeful statului.

Cât despre gestionarea tranzitului de cereale, președintele României a pledat pentru o abordare „orientată spre soluții”. „Orice altceva nu este potrivit pentru acest moment. Cunoaştem foarte bine problematica. Şi noi, în România, aveam nemulţumiri ale fermierilor, avem probleme concrete de rezolvat cu acest tranzit, însă după părerea mea nu este important să ne centrăm pe a bloca tranzitul de cereale sau pentru a face o temă de politică naţională din asta”, a completat şeful statului.

Președintele Iohannis a vorbit despre necesitatea de a asigura în continuare tranzitul cerealelor ucrainene: „O parte semnificativă din acest tranzit se desfăşoară prin România şi, pe de altă parte, este extrem de important să gestionăm exportul nedeclarat al acestor produse, spre exemplu spre pieţele din România şi, împreună cu partea ucraineană, Guvernul României a găsit soluţii care au fost agreate şi de Comisie”.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6386 RON
0.01810
GBP
GBP: 5.8067 RON
-0.01890
HUF
HUF: 1.2671 RON
-0.00220
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0843 RON
0.00950
Convertor valutar

Rezultat: ---