Externe

Bruxelles-ul, asediat de femieri. Jandarmii au răspuns cu gaze și tunuri cu apă

schedule 02 feb. 2024, 08:43

Bruxelles-ul, asediat de femieri. Jandarmii au răspuns cu gaze și tunuri cu apă
Foto: Captura WSJ News

Stare de asediu la Bruxelles. Peste 1.000 de fermieri au luat cu asalt capitala Uniunii Europene, unde joi au fost prezenți 27 de președinți și premieri. Protestatarii au blocat străzile și au incendiat baloți de paie în fața Parlamentului European. Politicienii le-au promis că vor lua măsuri ca să le satisfacă revendicările, în timp ce jandarmii trăgeau în ei cu gaz lacrimogen și tunuri cu apă. 

Au fost scene de război în fața Parlamentului European din Bruxelles. 1.300 de fermieri au ridicat o perdea de fum și foc acolo, au aruncat cu ouă în clădire și au deșertat pe trotuare tone de dejecții aduce de la fermele de animale. 

Parlamentul European a fost înconjurat de baricade de sârmă ghimpată și păzit de sute de jandarmi. Forțele de ordine au folosit tunurile cu apă ca să îi țină la distanță pe fermieri. O statuie aflată în fața Parlamentului European a fost doborâtă și incendiată. 

Fermieii din Belgia au aceleași nemulțumiri precum cei din România, Spania și Italia. Sunt obligaţi să lase necultivată o suprafaţă de 4% din terenul lor, ca să se poată regenera pământul. Mai mult, acordurile de liber schimb cu America de Sud le taie din piața de desfacere. 

Europarlamentarii au trecut pe lângă protestatarii furioși și au filmat din birouri momentele în care fermierii au aruncat cu ouă. Deputatul român Vlad Gheorghe a transmis că toţi angajaţii instituţiilor europene au fost avertizaţi de la prima oră să fie atenţi. 

„Protestul fermierilor a făcut ca doar unul dintre cele patru puncte de acces ale Parlamentului European să fie deschis astăzi. Cum te apropiai de clădire simţeai fumul şi auzeai zgomotul petardelor. Ni s-a solicitat să nu ne oprim, să nu stăm să filmăm şi să intrăm cât mai repede în clădire din raţiuni de securitate”, a declarat Vlad Gheorghe, europarlamentar român.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că liderii europeni au găsit soluții, chiar dacă summitul care i-a adunat vorbea despre războiul declanșat de Rusia în Ucraina. „Acum este primul an când nu se dau derogări şi fermierii simt aceste lucruri. Am găsit câteva chestiuni care pot fi rezolvate destul de uşor pentru a veni în sprijinul fermierilor”, a declarat Klaus Iohannis, preşedintele României. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---