Externe

Spania cere Uniunii Europene să recunoască oficial limba catalană, bască și galiciană

schedule 23 aug. 2023, 14:16

Spania cere Uniunii Europene să recunoască oficial limba catalană, bască și galiciană
rarrarorro/Shutterstock

Spania solicită Uniunii Europene să recunoască oficial limba catalană, bască și galiciană. Pentru cererea Spaniei, Parlamentul European are nevoie de aprobarea Comisei Europene.

Spania cere UE recunoașterea a trei limbi

Limba catalană, bască și galiciană nu sunt recunoscute drept limbi oficiale chiar dacă mai există mulți vorbitori ai acestor limbi. De aceea, Spania a cerut Uniunii Europene să recunoască limbile catalană, bască și galiciană drept limbi oficiale în Europa. Bruxelles-ul susține însă că pentru această modificare este necesar ca cei din Comisia Europeană să aprobe cererea, în unanimitate.

„Nu există precedent pentru această cerere a Spaniei” spun analiștii politici.

De asemenea, aceștia mai subliniază că o limbă „regională” poate crea disensiuni politice interne și ar fi o „adevărată cutie a Pandorei”. Până în prezent, la nivel european sunt recunoscute 24 de limbi pentru 27 de state membre și mai există alte 60 de limbi regionale în Uniunea Europeană.

Orice document scris și fiecare discurs din cadrul ședințelor Parlamentului European sunt traduse și interpretate de o întreagă echipă de oameni pentru care Uniunea Europeană achită în jur de un miliard de euro pe an.

„Recunoașterea limbilor catalană, bască și galiciană ar crește exponențial aceste costuri” spun analiștii politici.

În luna septembrie, în plenul Parlamentului European va avea loc o ședință în care se va dezbate subiectul recunoașterii celor trei limbi la nivel European. Însă, analiștii economici sunt de părere că dacă limba catalană, galiciană și bască vor fi recunoscute oficial, atunci Spania va trebui să achite traducătorii și traducerile de documente.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00090
USD
USD: 4.6156 RON
-0.00220
GBP
GBP: 5.7819 RON
0.00130
HUF
HUF: 1.2855 RON
-0.00310
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00040
CHF
CHF: 5.0892 RON
0.00170
Convertor valutar

Rezultat: ---