Social

Curtea de Apel București respinge revizuirea achitării torționarilor lui Gheorghe Ursu

schedule 13 mai 2024, 11:50

Curtea de Apel București respinge revizuirea achitării torționarilor lui Gheorghe Ursu
Adriana Iacob / Shutterstock
Curtea de Apel București a respins revizuirea achitării a doi foști ofițeri acuzați de tortura disidentului Gheorghe Ursu.

Curtea de Apel București a decis că cererile de revizuire formulate de Parchetul General și de familia Ursu în cazul achitării foștilor ofițeri de Securitate Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș sunt inadmisibile. Aceștia au fost acuzați de torturarea disidentului Gheorghe Ursu, care a decedat în 1985 în urma agresiunilor suferite în detenție. Decizia Curții nu este definitivă, oferind posibilitatea de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Parchetul General și Andrei Ursu, fiul disidentului, au solicitat revizuirea sentinței definitive din iulie 2023, când Înalta Curte de Casație și Justiție a achitat definitiv pe cei doi foști ofițeri. Solicitarea de revizuire se baza pe noi documente primite de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității și pe un material documentar întocmit de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, în colaborare cu Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”. Acestea ar fi relevat că Gheorghe Ursu era considerat un opozant politic și că represiunea a fost o trăsătură permanentă a regimului comunist.

Decizia Curții de Apel București vine ca un răspuns la argumentele procurorilor și ale familiei Ursu, care au contestat motivarea inițială a instanței supreme, care a stat la baza achitării torționarilor. Judecătorii au considerat anterior că Gheorghe Ursu nu a fost un opozant al regimului comunist, deoarece opiniile sale nu au fost făcute publice și nu au avut consecințe în realitatea exterioară.

Familia Ursu și Parchetul General au acum posibilitatea de a face apel la decizia Curții de Apel București.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 20 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

32 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9771 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6535 RON
-0.01320
GBP
GBP: 5.8883 RON
0.00620
HUF
HUF: 1.2521 RON
0.00270
BGN
BGN: 2.5447 RON
CHF
CHF: 5.2157 RON
-0.00250
Convertor valutar

Rezultat: ---