Politic

DNA, recurs în casație împotriva deciziei prin care Elena Udrea și Ioana Băsescu au scăpat de condamnări

schedule 10 aug. 2023, 13:10

DNA, recurs în casație împotriva deciziei prin care Elena Udrea și Ioana Băsescu au scăpat de condamnări
Foto: ILIE BUMBAC / AGERPRES FOTO

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a introdus la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) o cale extraordinară, recursul în casație, împotriva deciziei prin care Elena Udrea și Ioana Băsescu au scăpat de condamnări ca urmare a prescrierii faptelor, în legătură cu finanţarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale din 2009.

DNA a făcut recurs în casație împotriva deciziei prin care Elena Udrea şi Ioana Băsescu au scăpat de condamnări

Conform portalului Instanţei supreme, acţiunea a fost depusă la instanţă pe data de 8 august, însă, pentru moment, dosarul nu a fost înregistrat. 

DNA vrea să obțină astfel anularea hotărârii instanței supreme din 11 iulie, atunci când s-a dispus încetarea procesului împotriva celor Elenei Udrea și Ioanei Băsescu, pe motiv că faptele s-au prescris, chiar dacă magistrații au constatat că există dovezi care ar atesta vinovăția lor. 

Acţiunea introdusă de procurori se întemeiază pe decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene care oferă posibilitatea judecătorilor români să nu aplice două decizii ale Curţii Constituţionale şi o hotărâre a Instanţei supreme privind prescrierea pedepselor, dacă prin aceasta se încalcă dreptul UE.

Elena Udrea și Ioana Băsescu au scăpat de condamnări

În data de 11 iulie, Instanța supremă a dispus încetarea procesului penal împotriva Elenei Udrea pe motiv că faptele s-au prescris, fiindu-i anulată o condamnare de 8 ani primită la instanța de fond. 

În același dosar, Înalta Curte a dispus încetarea procesului penal și în cazul Ioanei Băsescu, care avea o condamnare de 5 ani pentru instigare la delapidare și spălarea banilor.

Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a fost condamnată, în 2 martie 2021, de Curtea de Apel Bucureşti, la 8 ani de închisoare, iar Ioana Băsescu la cinci ani de închisoare, în dosarul finanţării campaniei electorale prezidenţiale din 2009. 

În același dosar, Dan Andronic, acuzat de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului, a fost achitat. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea Victor Tarhon a fost condamnat atunci la 4 ani de închisoare pentru luare de mită, fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheorghe Nastasia a primit 6 ani de închisoare, iar Ioan Silviu Wagner, director general al Oil Terminal, acuzat de delapidare, a fost condamnat şa trei ani de închisoare cu suspendare. 

Ioana Băsescu și Ioan Silviu Wagner erau obligați să achite suma de 119.000 de lei către SC Oil Terminal. Tot atunci, instanța a menținut măsura asiguratorie instituită asupra bunurilor deținute de Ioana Băsescu. 

Instanța a hotărât să fie confiscate de la Enla Udrea sumele de 691.029,63 lei şi 918.864 lei ce au făcut obiectul luării de mită, precum şi suma de 305.118 lei. 

Totodată, menținea măsura asiguratorie instituită asupra bunurilor mobile și imobile aflate în proprietatea acesteia. DNA a cerut o condamnare de 12 ani de închisoare pentru Elena Udrea și 15 ani de închisoare pe Ioana Băsescu. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---