Externe

Președintele Joe Biden subliniază angajamentul SUA față de Ucraina și democrație în discursul despre Starea Uniunii

schedule 08 mar. 2024, 09:26

Președintele Joe Biden subliniază angajamentul SUA față de Ucraina și democrație în discursul despre Starea Uniunii
Foto: AL DRAGO POOL/AGERPRES
Biden a vorbit în Congres despre susținerea Ucrainei, apărarea democrației, impozitarea bogatilor și dreptul la avort.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a adresat Congresului discursul anual despre Starea Uniunii, punând accent pe susținerea Ucrainei în conflictul cu Rusia și pe apărarea democrației atât în interiorul țării, cât și la nivel internațional. Într-un discurs care a avut loc cu o întârziere de aproximativ 30 de minute față de programul anunțat, Biden a abordat o serie de teme, de la politica externă la economie și reforma fiscală.

Președintele a reiterat că nu există soldați americani în război în Ucraina și că este hotărât să mențină această situație, subliniind că Ucraina nu solicită trupe americane, ci doar asistență militară și arme pentru a se apăra. Biden a transmis un mesaj clar către președintele rus Vladimir Putin: "Nu vom pleca, nu ne vom pleca, nu ne vom da la o parte. Istoria se uită la noi".

În ceea ce privește politica internă, Biden a propus impozitarea mai mare a celor mai bogați oameni din țară, argumentând că aceasta ar ajuta la reducerea deficitului federal și la finanțarea inițiativelor federale. A criticat politicile administrației anterioare, care, în opinia sa, au favorizat cel mai bogat 1% dintre cetățeni, și a pledat pentru un cod fiscal corect.

Pe lângă economie, președintele a vorbit și despre necesitatea de a reduce costurile medicamentelor pe bază de rețetă și de a restabili dreptul la avort în legea țării, după anularea deciziei "Roe v. Wade" de către Curtea Supremă.

Biden a evidențiat și starea democrației în SUA, cerând legislatorilor să apere alegerile libere și corecte și să restaureze încrederea în instituțiile naționale. A făcut referire la revolta de la Capitoliu din 6 ianuarie, afirmând că "America a rezistat... și democrația a învins".

Discursul a fost primit cu aplauze entuziaste de către democrați, în timp ce reacțiile republicane au fost mai rezervate. Președintele a încheiat discursul cu un apel la unitate și optimism, subliniind că "nu există nimic dincolo de capacitatea noastră, atunci când acționăm împreună".

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6386 RON
0.01810
GBP
GBP: 5.8067 RON
-0.01890
HUF
HUF: 1.2671 RON
-0.00220
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0843 RON
0.00950
Convertor valutar

Rezultat: ---