Externe

Egiptul sprijină plângerea împotriva Israelului pentru presupuse crime de genocid în Gaza

schedule 14 mai 2024, 11:03

Egiptul sprijină plângerea împotriva Israelului pentru presupuse crime de genocid în Gaza
Pixabay
Egipt sprijină plângerea Africii de Sud la CIJ împotriva Israelului pentru presupus genocid în Gaza.

Egiptul a anunțat că va susține plângerea depusă de Africa de Sud la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), acuzând Israelul de presupuse crime de genocid în Fâșia Gaza. Ministerul de Externe al Egiptului a declarat că intensificarea atacurilor israeliene împotriva civililor palestinieni, inclusiv distrugerea infrastructurilor vitale, constituie o încălcare a dreptului umanitar internațional și a Convenției de la Geneva din 1949. Egiptul cere aplicarea măsurilor provizorii dispuse de CIJ pentru asigurarea ajutorului umanitar și solicită Consiliului de Securitate al ONU să intervină pentru o încetare a focului.

În paralel, Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a reafirmat că gruparea Hamas este considerată de către Turcia o mișcare de rezistență, nu o organizație teroristă. Acesta a menționat că peste 1.000 de palestinieni din Gaza sunt tratați în spitalele din Turcia, corectând o declarație anterioară care se referea la membri ai Hamas. Erdogan a criticat atitudinea Occidentului față de cauza palestiniană și a denunțat creșterea islamofobiei și rasismului în Europa.

În contrast, Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că administrația Biden nu consideră acțiunile Israelului în Gaza ca fiind un genocid. El a subliniat dorința SUA de a vedea înfrângerea Hamas și a descris situația palestinienilor ca fiind un "iad", menționând că o operațiune militară majoră a Israelului în Rafah ar fi o greșeală.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 13 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

34 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9771 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6264 RON
0.01980
GBP
GBP: 5.8751 RON
-0.00570
HUF
HUF: 1.2596 RON
-0.00450
BGN
BGN: 2.5447 RON
CHF
CHF: 5.1228 RON
0.01580
Convertor valutar

Rezultat: ---