Social Externe

Sute de români așteaptă să treacă din Fâșia Gaza în Egipt pentru a fi repatriați

schedule 16 oct. 2023, 11:27

Sute de români așteaptă să treacă din Fâșia Gaza în Egipt pentru a fi repatriați
Anas-Mohammed / Shutterstock

Autoritățile române au anunțat că 240 de cetățeni români din Fâșia Gaza au solicitat sa fie preluați pentru a ajunge în țară.

Sute de români vor să treacă din Gaza în Egipt

De frica războiului, oamenii s-au ascuns și au fugit care și cum au avut posibilitatea. În Israel și Fâșia Gaza se află sute de cetățeni români care au apelat după ajutor la autoritățile române pentru a fi salvați. Aceștia au rămas blocați în cele două teritorii, iar neînțelegerile dintre gruparea Hamas și statul israelian se intensifică.

Potrivit unor surse guvernamentale, 240 de cetățeni români au anunțat că s-au deplasat la granița cu Egiptul, în punctul de trecere Rafah. Aceștia speră ca atunci când se va deschide punctul de trecere, să poată merge în Egipt.

Românii care se află în Gaza au creat un grup pe Whatsapp, iar Ministerul de Externe de la București ține legătura cu ei pe această cale.

Dacă românii vor reuși să plece din Gaza, aceștia urmează să fie îmbarcați în autocare și duși la aeroport, pentru a fi repatriați.

MAE, despre situația românilor din Gaza

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Radu Filip, a transmis informaţii despre situaţia românilor din Fâşia Gaza.

"Până în prezent, din cei 350 de cetăţeni români şi membrii de familie pe care îi avem în atenţie, peste 200 de cetăţeni români şi mebrie de familie ne-au solicitat sprijin în vederea evacuării din Fâşia Gaza. În prezent, aceştia sunt relativ grupaţi. Suntem în contact cu ei în timp real. Situaţia de securitate din teren nu a permis evacuarea lor în condiţii de siguranţă. Se află în apropierea punctului de trecere. Sunt relativ grupaţi şi suntem în contact cu ei 
Din informaţiile pe care le avem noi, ei se pot deplasa spre punctul de trecere. Este important ca toate informaţiile care ajung la ei să fie informaţii verificate. Au mai existat în mass-media o serie de informaţii cu privire la deschiderea punctelor de trecere, la faptul că ambii cetăţeni străini au reuşit să treacă punctul de trecere, informaţii care nu s-au verificat în teren
Este important ca informaţiile pe care le transmitem lor să fie unele verificate şi conforme cu realitatea din teren. Celula de criză a MAE şi misiunile diplomatice, oficiile consulare sunt pregătite să sprijine eventuala evacuare în momentul în care condiţiile de securitate şi cele tehnice, din teren, vor permite", a transmis Radu Filip, purtător de cuvânt al MAE, într-o intervenţie în direct la antena 3 CNN.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---