Social

MAI, măsuri pentru un Paște în siguranță. Aproape 25.000 de pompieri, polițiști și jandarmi pe străzi; elicoptere și sute de radare pentru vitezomani

schedule 14 apr. 2023, 12:03

MAI, măsuri pentru un Paște în siguranță. Aproape 25.000 de pompieri, polițiști și jandarmi pe străzi; elicoptere și sute de radare pentru vitezomani
Foto: Politia Romana/Facebook.com

Paștele vine la pachet cu multă forfotă și aglomerație în toate orașele, iar pentru a preveni eventualele incidente, autoritățile au început deja o serie de controale pentru ca românii să aibă parte de sărbători în siguranță. Aproape 25.000 de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor acționa, de vineri, la nivel național, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale, desfășurarea eficientă a intervențiilor în siguranță, cât și fluidizarea traficului pe drumurile publice în punctele de trecere a frontierei.

MAI a luat măsuri pentru un Paște în siguranță

Începând de vineri, autoritățile au scos în stradă aproape 25.000 de angajați ai MAI (polițiști, jandarmi și pompieri), care să se asigure că trecem cu bine peste Paștele 2023. Polițiștii rutieri se așteaptă ca pe DN1 și pe Autostrada Soarelui să fie înregistrate cele mai mari valori de trafic, drept pentru care agenții au scos în stradă toate radarele pe care le au și vor supraveghea drumurile inclusiv cu ajutorul elicopterelor. 

Pompierii au verificat deja bisericile unde vor fi organizate slujbele de Înviere, dar și locurile unde se așteaptă să fie multe persoane, cum ar fi centrele comerciale.

Reprezentanții ISU au dat deja și amenzi. Este vorba despre sancțiuni în valoare de până la 1,3 milioane de lei, în ceea ce privește nerespectarea normelor anti-incendiu. În noaptea de Înviere, cei mai mulți oameni sunt așteptați în București, la Palatul Patriarhiei, dar și la Biserica Sfânta Treime. 

„Având în vedere că în astfel de perioade se înregistrează o mobilitate crescută a populaţiei, structurile de poliţie îşi vor intensifica eforturile pentru creşterea gradului de siguranţă pe drumurile publice. Echipajele rutiere se vor concentra pe cele mai solicitate drumuri, pe căile de acces din zona lăcaşurilor de cult, staţiunile turistice şi punctele cu risc ridicat de producere a unor accidente”, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Zi de zi, la nivel național, vor fi în stradă, în medie, 1.600 de polițiști rutieri pentru a oferi sprijin conducătorilor auto. Pentru eficientizarea intervențiilor în zonele cu probleme, echipajele rutiere pot beneficia de sprijin aerian din partea elicopterelor Inspectoratului General de Aviație. 

Polițiștii vor acționa cu peste 300 de radare pentru depistarea șoferilor care reprezintă un pericol pe drumurile publice pentru că nu respectă limitele legale de viteză. În plus, în toată țara vor fi organizate acțiuni pentru depistarea șoferilor care se urcă la volan după ce consumă alcool sau substanțe interzise.

„Recomandăm conducătorilor auto să respecte regulile rutiere, să adopte permanent o conduită preventivă şi să se informeze din timp cu privire la traseele aglomerate şi la eventualele rute ocolitoare. Recomandăm atenţie sporită celor care efectuează deplasări în zonele montane sau unde condiţiile meteo pot crea probleme”, a mai spus Dajbog.

Pentru protejarea cetățenilor, MAI a dispus efectivele mobilizate în aceste zile să își concentreze eforturile pe zonele cu risc de producere a unor incidente, pe locurile aglomerate și spațiile unde se desfășoară evenimente cu public mare. 

În noaptea de Înviere, patrulele de ordine publică și echipajele de intervenție în situații de urgență vor fi atenți îndeosebi la biserici, cu accent pe cele peste 2.000 de lăcașuri de cult unde se prognozează prezența unui număr semnificativ de oameni. Estimarea este de aproape 830.000 de persoane. 

Principalele preocupări ale angajaţilor MAI vor fi prevenirea incidentelor favorizate de aglomeraţie şi supravegherea respectării măsurilor anti-incendiu, precum şi asigurarea unei intervenţii rapide atunci când cetăţenii sunt în pericol.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9762 RON
-0.00040
USD
USD: 4.6699 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.7698 RON
-0.00210
HUF
HUF: 1.2629 RON
-0.00260
BGN
BGN: 2.5443 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.1198 RON
0.00490
Convertor valutar

Rezultat: ---