Social Lifestyle Speciale

De ce e bine să îmbraci haine noi de Paște. Mulți credincioși nu știu adevăratul motiv al acestei tradiții

schedule 12 apr. 2023, 10:57

De ce e bine să îmbraci haine noi de Paște. Mulți credincioși nu știu adevăratul motiv al acestei tradiții
Foto: NICOLAE BADEA (C) / AGERPRES FOTO

Paștele, cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, este marcat de o sumedenie de tradiții, obiceiuri și superstiții. Una dintre ele spune că trebuie să îmbrăcăm haine noi în prima zi de Paște, însă nu mulți credincioși știu și adevăratul motiv al acestei tradiții. De la ce a pornit? Ce simbolizează? 

Tradiții și obiceiuri de Paște. De ce e bine să îmbraci haine noi

O tradiție veche spune că este bine ca de Paște credincioșii să poarte haine noi. Nu este clar câte articole trebuie să fie noi, dar înainte de sărbătoare este indicat să te înoiești pentru că astfel vei avea noroc. 

Purtarea unor articole vestimentare noi nu este un moft, ci are o semnificație profundă. Se crede că înseamnă purificarea corpului și a sufletului. Obiceiul a pornit pentru că Iisus Hristos a înviat îmbrăcat în haine noi, albe, care simbolizează curățarea sufletului și a trupului. 

După ce participă la slujba de Înviere, îmbrăcați în haine noi, enoriașii se îndreaptă spre case cu lumina sfântă. Este important ca înainte să intre în casă, aceștia să facă semnul crucii. Lumânarea se stinge pe tocul de sus al ușii, dar nu se aruncă.

Aceasta trebuie păstrată în casă, pentru a fi reaprinsă atunci când enoriașii se roagă, mai ales în vreme de necazuri sau de calamități naturale. 

Alte tradiții de Paște

În prima zi din Săptămâna Patimilor, oamenii trebuie să curețe casele, să spoiască pereții și să termine cu pregătirile până miercuri. 

În Joia și Vinerea Mare nu este bine să coși și să speli. Tot pe 14 aprilie este interzis să pregătim bucatele specifice pentru Paște, cum ar fi cozonacul, pasca sau să înroșim ouăle. 

După Săptămâna Mare, credincioșii sărbătoresc prima zi de Paște, ziua Învierii Mântuitorului. Evenimentul simbolizează refacerea legăturii dintre ființa umană și Creator, de aceea Paștele este o sărbătoare a bucuriei, asemănătoare celei a apostolilor când l-au văzut pe Iisus înviat. 

Tradiții și datini pascale la români, din diferite zone ale țării

  • În Maramureş, înnoirea garderobei în post este interzisă cu desăvârşire, aceasta fiind permisă doar din ziua de Paşte. La fel şi hainele multicolore care sugerează veselie în Săptămâna Patimilor.
  • În Muntenia, duminică dimineaţa, creştinii se spală pe ochi cu apă rece în care au pus un ban de argint şi un ou roşu. Acestea se spune că vor aduce bunăstare şi sănătate.
  • În Bucovina, la sate, încă se mai organizează Petrecerea Gospodarilor, unde oamenii îmbracă straie tradiţionale şi se veselesc până în zorii zilei cu bucate alese.
  • În Transilvania, încondeierea ouălor este o adevărată artă, iar varietatea de modele este cu adevărat impresionantă. Tot aici, în a doua zi de Paşte, fetele tinere sunt stropite cu apă de către băieţii care le plac.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 18 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

25 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6687 RON
-0.00620
GBP
GBP: 5.8125 RON
0.00330
HUF
HUF: 1.261 RON
0.00270
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00010
CHF
CHF: 5.1404 RON
-0.01130
Convertor valutar

Rezultat: ---