Lifestyle

Tradiții de Paște. Paștele 2024

schedule 06 apr. 2023, 12:52

Tradiții de Paște. Paștele 2024
Foto: ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO

Tradiții de Paște - Paștele. Învierea Domnului este cea mai importantă sărbătoare în calendarul creştin, fiind însoţită, în România, de multe tradiții și obiceiuri. Află detalii despre tradițiile de Paște din toate regiunile țării. 

Paștele 2024: tradiții și obiceiuri

Paștele, cea mai importantă sărbătoare creștină, se comemorează în 2024 pe data de 5 mai. Deși sărbătoarea Paștelui este una plină de obiceiuri și tradiții care diferă de la o nouă la alta a țării, semnificația principală este dată de emoțiile aduse de această sărbătoare, care ne oferă bucurie, liniște și speranță. În rândurile de mai jos am selectat cele mai populare tradiții și obiceiuri de Paște din România, menite să aducă noroc și să ne ferească de cumpene. 

Trecerea pe sub masă în Vinerea Mare

Vinerea Mare sau Vinerea Seacă, atunci când se scoate Sfântul Epitaf, înseamnă scoaterea unei mese în mijlocul bisericii, punerea pe o masă a sfântului și trecerea pe sub acesta. Se spune că trebuie să treci de treci ori pentru a te feri de boli și a avea noroc tot anul. În Vinerea Mare se ține post negru și nu se fac treburi în gospodărie.

Păstrarea lumânării din Noaptea de Înviere

Tradiția populară românească spune că lumânarea cu care a fost luată Lumina Sfântă trebuie păstrată în casă. În cazul unor necazuri, boli sau calamități naturale, aceasta trebuie aprinsă, pentru a ne proteja. 

Ciocnitul ouălor

Din bătrâni este lăsat că, pentru a fi mereu împreună cu cei dragi, trebuie să împărțim primul ou ciocnit cu toți membrii familiei. Totodată, trebuie ca ouă să fie spart de către capul familiei. Tot acesta îl și curăță. Ulterior, fiecare va lua câte o bucată din acel ou și îl vor mânca deodată. 

Ouăle roșii

Cel mai cunoscut obicei de Paște, și respectat de cei mai mulți dintre noi, ciocnirea ouălor roșii, își are originea în scena în care Iisus a fost răstignit pe cruce în Vinerea Mare. Venind să își vadă fiul răstignit, Fecioara Maria avea în mână un coș cu ouă care s-au colorat de la sângele Mântuitorului. În tradiția populară, ouăle roșii sunt purtătoare de noroc.

De aceea, în dimineața zilei de Paște, este bine să ne spălăm pe față cu apa dintr-un vas în care sunt puse ouă roșii și monede de argint.

Ouăle roșii se ciocnesc la masa de Paște alături de replica „Hristos a Înviat! - Adevărat a Înviat!”. Aceasta simbolizează iertarea unui păcat greu al celor care au spus-o. În plus, se spune că dacă cineva descoperă într-un ou două gălbenușuri, acea persoană se va căsători în curând. 

Haine noi

În prima zi de Paște există obiceiul de a se purta haine noi, gest care simbolizează reînnoirea trupului și a sufletului. 

Tradiții și datini pascale la români, din diferite zone ale țării

Chiar dacă de-a lungul timpului interculturalitatea şi-a spus cuvântul şi am „importat” multiple obiceiuri noi, avem încă tradiţii şi datini pascale nealterate de secole întregi pe care, voluntar sau involuntar le respectăm an de an.

  • În majoritatea caselor de români, postul Paștelui este urmat de sfințenie, la fel și curățenia în locuințe care se face cu această ocazie, rugăciunile și reunirea familiei la masă în ziua de Paște.
  • În Maramureş, înnoirea garderobei în post este interzisă cu desăvârşire, aceasta fiind permisă doar din ziua de Paşte. La fel şi hainele multicolore care sugerează veselie în Săptămâna Patimilor.
  • În Muntenia, duminică dimineaţa, creştinii se spală pe ochi cu apă rece în care au pus un ban de argint şi un ou roşu. Acestea se spune că vor aduce bunăstare şi sănătate.
  • În Bucovina, la sate, încă se mai organizează Petrecerea Gospodarilor, unde oamenii îmbracă straie tradiţionale şi se veselesc până în zorii zilei cu bucate alese.
  • În Transilvania, încondeierea ouălor este o adevărată artă, iar varietatea de modele este cu adevărat impresionantă. Tot aici, în a doua zi de Paşte, fetele tinere sunt stropite cu apă de către băieţii care le plac.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 18 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

25 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00090
USD
USD: 4.6625 RON
0.01140
GBP
GBP: 5.8158 RON
0.01360
HUF
HUF: 1.2637 RON
0.00320
BGN
BGN: 2.5443 RON
-0.00040
CHF
CHF: 5.1291 RON
0.00100
Convertor valutar

Rezultat: ---