Biserica de lemn din Borșa, făcută scrum în ziua de Florii. Cum s-ar fi produs incendiul
Pompierii au intervenit în Borșa, duminică după-amiază, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o biserică de lemn din localitate. Flăcările au izbucnit cu violență imediat după slujba de Florii. La scurt timp, Biserica „Înălțarea Domnului” din complexul Borșa a fost mistuită de foc.
Primele date din anchetă arată că incendiul ar fi pornit de la o lumânare aprinsă, deși în biserica de lemn ar fi interzisă orice flacără deschisă.
„Două echipaje de stingere din cadrul Gărzii de Intervenție Borșa si un echipaj din cadrul Secției Vișeu de Sus intervin pentru lichidarea incendiului izbucnit la biserica din lemn din Borșa Complex. De asemenea, un echipaj medical SMURD se află la locul intervenției. Până în acest moment nu au fost înregistrate victime” au transmis pompierii.
Un turist a observat fumul gros care ieșea de sub turla bisericii și a sunat la 112. Nimeni nu a fost rănit, însă lăcașul de cult înalt de 25 de metri s-a transformat în scrum în câteva zeci de minute. Pompierii au intervenit cu mai multe autospeciale cu apă și spumă, însă, în ciuda eforturilor depuse, nu au mai putut salva nimic.
Citește și:
Explozie Călimănești: Constructorul nu avea voie să facă lucrări mai aproape de 20 m de conductă
Mihaela Runceanu, ucisă cu sânge rece când se afla în culmea gloriei
Expertize din dosarul Ferma Dacilor: anchetatorii au aflat de unde a pornit incendiul
„În biserică, nu folosim lumânări. Lumânările pe care le folosim aşa, pe moment, iar după sunt scoase afară din biserică că avem un lumânar în curte. E biserica de lemn şi pompierii nu ne dau voie să lăsăm (n.r. lumânări în interior)”, pop Ioan Constantin, preot biserică.
„În Borşa, nu a ars niciodată vreo biserică, de când mă ştiu nu am auzit că a ars vreodată vreo biserică”, Ion Sorin Timiș, primar Borșa.
Biserica fusese reparată
În ultimul an, lăcașul de cult a trecut prin reparații și investiții importante. Bisericile de lemn sunt un simbol al Maramureșului, iar în zonă există peste 100 de astfel de construcții. Opt sunt în patrimoniul UNESCO.
Episcopia Maramureşului şi Protopopiatul Vişeului caută loc pentru slujbele din Săptămâna Mare și de Paște
Episcopia Maramureșului și Proropopiatul Vișeului au anunțat că vor căuta un loc potrivit pentru slujbele din Săptămâna Mare și de Paște. În plus, au transmis că vor sprijini construcția unei noi biserici.
Citește și:
Cauza coliziunii rare dintre cele două avioane pe aeroportul din Tokyo. Detaliul șocant descoperit
Mărturiile românilor implicați în carambolul din Ungaria. „Era panică mare. Se auzeau și țipete”
Viviana Sposub și George Burcea s-au împăcat. Cum s-au afișat cei doi pe rețelele sociale
„Protopopul Vișeului, Pr. Mihai Chira, se va implica, în parteneriat cu Primăria, spre a identifica un loc potrivit de săvârșire a Sfintelor Slujbe în săptămâna Sfintelor Pătimiri și a slujbelor legate de Sărbătoarea Învierii Domnului și a tuturor celorlalte slujbe, până la construirea unui nou locaș de cult.
Episcopia Maramureșului și Sătmarului, Protopopiatul Vișeu, Parohiile și Mănăstirile vor fi solidare cu situația grea prin care trec tocmai de sărbătoare Învierii Domnului, preotul și credincioșii din Borșa Complex și vor sprijini construcția noi bisericii”.