Social

Ipoteza accidentului de la Rafinăria Petromidia. Cum ar fi ajuns cei doi angajați în bazinul cu azot

schedule 15 mai 2023, 09:17

Sunt în desfășurare mai multe anchete după tragedia de sâmbătă, de la Rafinăria Petromidia, din Năvodari, unde doi angajați, un bărbat și o femeie, au căzut într-un bazin cu azot. Bărbatul a murit pe loc, iar colega lui este în agonie la Terapie Intensivă. 

Ipoteză luată în calcul după accidentul de la Petromidia: cum ar fi ajuns cei doi angajați în bazinul cu azot

O triplă investigaţie, a Poliţiei, a inspectorilor de muncă şi una internă, la Rafinăria Petromidia, încearcă să afle cauzele tragediei. 

Sâmbătă, la ora 17:15, un angajat al Rompetrol Rafinărare a sunat la 112 și a anunțat că doi muncitori au căzut într-un bazin plin de azot, adânc de cel puțin 15 metri, unde erau minus 50 de grade Celsius. 

Lucrătorii au ajuns acolo în timp ce preparau un ingredient pentru granule de polimeri, o manevră obișnuită la instalația la care lucrau de obicei. Conform surselor Observator, femeia ar fi scăpat un sac în rezervor și ar fi încercat să îl scoată. Nu a reușit și a căzut și ea după sac.

Bărbatul a sărit să își salveze colega, care striga disperată după ajutor. A coborât în bazin și a încercat să o scoată pe femeie la suprafață, apoi a căzut și el. 

„La faţa locului au fost alertate mai multe forţe din cadrul inspectoratului. Aproximativ 30 de salvatori”, a transmis Ana Maria Stoica, purtător de cuvânt ISU Dobrogea. 

În pofida mobilizării, bărbatul nu a putut fi salvat, iar colega sa a fost dusă urgent la spitalul din Constanța și conectată la aparatele de la Terapie Intensivă.

„Pacienta a fost internată în secţia Terapie Intensivă. Starea generală se menţine la fel de gravă, este intubată şi ventilată mecanic”, a declarat Crina Kibedi, purtător de cuvânt Spitalul Județean Constanța.

Cei doi angajați de la Petromidia aveau echipament de protecție în momentul accidentului

Inspectorii de muncă au deschis o ivestigație. Datele preliminare arată că cei doi angajați purtau echipament de protecție atunci când s-a produs nenorocirea. 

„Ancheta se bazează în mod categoric pe declaraţiile martorilor, pe documentele pe care angajatorul o să ni le pună la dispoziţie şi necropsia”, a spus Becheanu Marian, director ITM Constanța.
„În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, neluarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă”, Olimpia Ceară, purtător de cuvânt IPJ Constanța.

Compania a anunțat, printr-un comunicat, că a început o investigație internă și colaborează cu autoritățile pentru a afla cauzele tragediei. De-a lungul anilor, la Petromidia au avut loc mai multe accidente. 

Unul dintre ele a avut drept capcană a morții tot rezervoarele cu azot. Două bazine au explodat, doi muncitori au murit și doi au fost răniți glav în anul 2016. În cel mai recent, petrecut în urmă cu aproape doi ani, un bărbat și-a pierdut viața și mai mulți colegi au fost răniți. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6386 RON
0.01810
GBP
GBP: 5.8067 RON
-0.01890
HUF
HUF: 1.2671 RON
-0.00220
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0843 RON
0.00950
Convertor valutar

Rezultat: ---