Social Auto

Camere radar montate pe autostrăzi. Șoferii nu vor mai fi opriți de Poliția Română: amenzile vor veni direct acasă

schedule 06 mar. 2023, 06:43

Camere radar montate pe autostrăzi. Șoferii nu vor mai fi opriți de Poliția Română: amenzile vor veni direct acasă
Foto: LCV/Shutterstock.com

Din 2024, cine încalcă legislația rutieră pe autostrăzile din România nu va mai fi oprit de Poliție, dar va primi amenda direct acasă. Compania de drumuri pregătește implementarea unui sistem modern de monitorizare a traficului pe șoselele de mare viteză din țară. Banii vin de la Comisia Europeană. 

Camere radar pe autostrăzile din România. Șoferii vor primi amenzi direct acasă

De anul viitor, vor fi montate camere radar pe drumurile de mare viteză pe care au loc și cele mai multe accidente, pe fondul traficului intens. Șoferii care vor călca pea mult pedala de accelerație vor fi amendați automat și nu vor avea șansa, ca până acum, să scape de filtrele Poliției. 

Pe Autostrada 1, Bucureşti-Piteşti, compania de drumuri va monta 48 de sisteme pentru detecţia incidentelor, 33 de camere mobile, camere de supraveghere a traficului, cât și o serie de sisteme de avertizare pentru buna desfășurare a circulației rutiere. Și pe Autostrada Soarelui București-Cernavodă vor fi montane noi echipamente IT pentru o mai bună monitorizare.

La fel va fi și pe A3, București-Ploiești, dar și pe DN 1, București-Ploiești, unde va fi schimbată tehnica care ajută echipamentele tehnice să funcționeze mai repede. Pentru moment, suntem la faza de demarare a licitației pentru acest proiect, iar banii au ca sursă Comisia Europeană. 

Radarele fixe sunt diferite de camerele fixe, dar ambele trebuie omologate. O cameră fixă are o acuzatețe mai mare decât cea mobilă, însă camerele mobile nu vor sancționa numai excesul de viteză, ci și alte abateri, cum ar fi depășirile hazardate și neacordarea de prioritate. 

Cele mai periculoase șosele din România

Cele mai multe accidente mortale din România s-au produs, în 2020, pe drumurile naționale care traversează localități și care nu sunt dublate de centuri ocolitoare ori autostrăzi. Atunci, DN 1 a fost, cel mai periculos drum din țară. Un alt drum al groazei este DN 2 București - Suceava - Siret, iar pe locul trei în topul șoselelor mortale este DN 6, București - Craiova - Timișoara. Situația a rămas la fel și acum.

Ziua și ora la care au loc cele mai multe accidente grave în România

În anul 2021, pe drumurile publice din România s-au produs 26.806 accidente rutiere. Dintre acestea, 4.915 au fost accidente rutiere grave (18,3%), evenimente care au condus la decesul a 1.779 de persoane, rănirea gravă a 3.790 de persoane și rănirea ușoară a altor 2.235 de persoane. Cele 21.891 de accidente ușoare înregistrate au avut printre consecințe rănirea ușoară a 27.209 de persoane, conform unui raport al Poliției Române.

În ceea ce privește ziua în care au loc cele mai multe accidente grave în țara noastră, vinerea se remarcă printr-o creștere a frecvenței accidentelor rutiere grave. Sâmbăta e marcată de o reducere a frecvenței de apariție a unor astfel de evenimente, iar duminica se înregistrează din nou o creștere a numărului de accidente rutiere grave. 

Foto: media.hotnews.ro

Cât despre ora la care se întâmplă accidente grave rutiere, analiza Poliției Române arată că evoluția acestor evenimente pe parcursul celor 24 de ore este influențată de ritmul activităților cotidiene, de orele în care oamenii se duc sau se întorc de la serviciu, de la școală etc. și în care traficul este cel mai aglomerat. 

Foto: media.hotnews.ro

Așadar, între orele 5-6 dimineața, numărul accidentelor rutiere grave crește considerabil, fiind înregistrată o valoare de aproape 2 ori mai mare față de ora 4. Între orele 6-10, numărul accidentelor se menține relativ constant pentru ca o nouă creștere semnificativă să aibă loc între 10 și 12. Ulterior, la intervalul orar 11-12, se remarcă o creștere de aproape 7 ori mai mare comparativ cu intervalul orar 4-5. Valorile maxime ale zilei se înregistrează în intervalul 17-18. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6687 RON
-0.00620
GBP
GBP: 5.8125 RON
0.00330
HUF
HUF: 1.261 RON
0.00270
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00010
CHF
CHF: 5.1404 RON
-0.01130
Convertor valutar

Rezultat: ---